Krewetki w gorącej oliwie: przepis na elegancką przekąskę na karnawałowe party

Krewetki w gorącej oliwie
Autor: Shutterstock Krewetki w gorącej oliwie - elegancka przekąska, którą możesz przygotować razem z gośćmi.
łatwy
15 min
4

Krewetki w gorącej oliwie to proste do przyrządzenia danie, które można gotować razem z gośćmi, nie przerywając towarzyskiej rozmowy. W tym przepisie bardzo ważny jest też garnek. Powinien to być żeliwny rondel długo trzymający ciepło i koniecznie „z charakterem”, bo w nim podaje się krewetki na stół.

Polecamy również: Polędwica cielęca z musem brokułowym, Mostek cielęcy z kasztanami oraz Szybkie i pyszne przekąski sylwestrowe

Sprawdź także >>> Co pić w święta, sylwestra i w karnawale, by nie utyć?

SKŁADNIKI

  • krewetki tiger surowe, nieobrane, 5-6 sztuk na osobę
  • oliwa
  • papryczki chilli
  • nieobrane ząbki czosnku
  • bagietka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krewetki rozmrażamy na durszlaku, przelewając je od czasu do czasu wodą i wstrząsając, aby nie przywierały do siebie.
  • W rondlu rozgrzewam oliwę - powoli, aby jej nie spalić.
  • Gdy zaczyna parować, wrzucamy papryczki chilli i czosnek, a chwilę potem krewetki.
  • Zdejmujemy rondel z płyty natychmiast, jak tylko się zaróżowią - uważajcie, to trwa moment.
  • Proporcje składników zależą od wielkości rondla. Oliwy powinno być tyle, aby pokryła krewetki.
  • Na pół litra tłuszczu dajemy 3-4 papryczki i 6 ząbków czosnku.
  • Widelca używamy tylko po to, aby podważać krewetki i łapać je palcami za ogonek.
  • Z pancerzyka obieramy je rękami. W pikantnej oliwie maczamy kawałki bagietki.