Krewetki w gorącej oliwie: przepis na elegancką przekąskę na karnawałowe party
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Krewetki w gorącej oliwie to proste do przyrządzenia danie, które można gotować razem z gośćmi, nie przerywając towarzyskiej rozmowy. W tym przepisie bardzo ważny jest też garnek. Powinien to być żeliwny rondel długo trzymający ciepło i koniecznie „z charakterem”, bo w nim podaje się krewetki na stół.
Polecamy również: Polędwica cielęca z musem brokułowym, Mostek cielęcy z kasztanami oraz Szybkie i pyszne przekąski sylwestrowe
Sprawdź także >>> Co pić w święta, sylwestra i w karnawale, by nie utyć?
SKŁADNIKI
- krewetki tiger surowe, nieobrane, 5-6 sztuk na osobę
- oliwa
- papryczki chilli
- nieobrane ząbki czosnku
- bagietka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Krewetki rozmrażamy na durszlaku, przelewając je od czasu do czasu wodą i wstrząsając, aby nie przywierały do siebie.
- W rondlu rozgrzewam oliwę - powoli, aby jej nie spalić.
- Gdy zaczyna parować, wrzucamy papryczki chilli i czosnek, a chwilę potem krewetki.
- Zdejmujemy rondel z płyty natychmiast, jak tylko się zaróżowią - uważajcie, to trwa moment.
- Proporcje składników zależą od wielkości rondla. Oliwy powinno być tyle, aby pokryła krewetki.
- Na pół litra tłuszczu dajemy 3-4 papryczki i 6 ząbków czosnku.
- Widelca używamy tylko po to, aby podważać krewetki i łapać je palcami za ogonek.
- Z pancerzyka obieramy je rękami. W pikantnej oliwie maczamy kawałki bagietki.