Krewetki po japońsku: przepis na sylwestrową przekąskę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Krewetki po japońsku, czyli danie z krewetek i ryżu to smaczne i łatwe do przygotowania danie na sylwestrową imprezę.
SKŁADNIKI
- 20 dag ryżu do sushi
- ocet ryżowy
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- 300 g krewetek
- sos sojowy
- natka
- imbir marynowany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj ryż zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
- Ryż przełóż do miseczki, dopraw octem ryżowym, cukrem i solą.
- Krewetki umyj i podsmaż na oleju.
- Krewetki nadziej na szpikulec do szaszłyków.
- Na salaterkę wyłóż ryż, polej go sosem sojowym i posyp natką.
- Obok połóż krewetki oraz kawałeczki imbiru.