Krewetki na ostro: przepis na wykwintną karnawałową przystawkę

Krewetki na ostro: przepis na karnawałową przystawkę
Autor: Shutterstock Krewetki na ostro - danie idealne na karnawałową przekąskę.
łatwy
20 min
4

Krewetki na ostro to smaczna i wykwintna przekąska na wieczór. Jeśli organizujesz u siebie przyjęcie karnawałowe dla znajomych czy rodziny nie może na nim zabraknąć pysznych karnawałowych przystawek. Mogą to być koreczki, tartinki, babeczki czy krewetki z różnymi sosami.

 

Polecamy również:  Wołowina po burgundzku, Dip z łososia oraz Koktajl z kurczakiem gotowanym

Sprawdź także >>> Menu na imprezę sylwestrową i karnawałową: jak je skomponować

SKŁADNIKI

  • 1/2 opakowania krewetek królewskich (ok. 12 sztuk)
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone krewetki przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
  • Czosnek kroimy na plasterki, a z papryczki usuwamy nasionka i drobno siekamy.
  • Rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i chwilkę smażymy (uważając by czosnek się nie spiekł), dodajemy papryczki i krewetki.
  • Obsmażamy z dwóch stron, dodajemy sok z cytryny i posiekana natkę.
  • Taką karnawałową przystawkę możemy podawać z grzankami.