Krewetki na ostro: przepis na wykwintną karnawałową przystawkę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Krewetki na ostro to smaczna i wykwintna przekąska na wieczór. Jeśli organizujesz u siebie przyjęcie karnawałowe dla znajomych czy rodziny nie może na nim zabraknąć pysznych karnawałowych przystawek. Mogą to być koreczki, tartinki, babeczki czy krewetki z różnymi sosami.
Polecamy również: Wołowina po burgundzku, Dip z łososia oraz Koktajl z kurczakiem gotowanym
Sprawdź także >>> Menu na imprezę sylwestrową i karnawałową: jak je skomponować
SKŁADNIKI
- 1/2 opakowania krewetek królewskich (ok. 12 sztuk)
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone krewetki przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
- Czosnek kroimy na plasterki, a z papryczki usuwamy nasionka i drobno siekamy.
- Rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i chwilkę smażymy (uważając by czosnek się nie spiekł), dodajemy papryczki i krewetki.
- Obsmażamy z dwóch stron, dodajemy sok z cytryny i posiekana natkę.
- Taką karnawałową przystawkę możemy podawać z grzankami.