Krewetki na ostro: przepis na wykwintną karnawałową przystawkę

2018-12-27
Krewetki na ostro: przepis na karnawałową przystawkę
Autor: Shutterstock Krewetki na ostro - danie idealne na karnawałową przekąskę.
łatwy
20 min
4

Krewetki na ostro to smaczna i wykwintna przekąska na wieczór. Jeśli organizujesz u siebie przyjęcie karnawałowe dla znajomych czy rodziny nie może na nim zabraknąć pysznych karnawałowych przystawek. Mogą to być koreczki, tartinki, babeczki czy krewetki z różnymi sosami.

 

Polecamy również:  Wołowina po burgundzku, Dip z łososia oraz Koktajl z kurczakiem gotowanym

Składniki

1/2 opakowania krewetek królewskich (ok. 12 sztuk)

1 papryczka chili

2 ząbki czosnku

1 łyżka soku z cytryny

natka pietruszki

oliwa z oliwek

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Oczyszczone krewetki przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

Czosnek kroimy na plasterki, a z papryczki usuwamy nasionka i drobno siekamy.

Rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i chwilkę smażymy (uważając by czosnek się nie spiekł), dodajemy papryczki i krewetki.

Obsmażamy z dwóch stron, dodajemy sok z cytryny i posiekana natkę.

Taką karnawałową przystawkę możemy podawać z grzankami.

Sprawdź także >>> Menu na imprezę sylwestrową i karnawałową: jak je skomponować