Krewetki na ostro: przepis na wykwintną karnawałową przystawkę

Krewetki na ostro to smaczna i wykwintna przekąska na wieczór. Jeśli organizujesz u siebie przyjęcie karnawałowe dla znajomych czy rodziny nie może na nim zabraknąć pysznych karnawałowych przystawek. Mogą to być koreczki, tartinki, babeczki czy krewetki z różnymi sosami.
Polecamy również: Wołowina po burgundzku, Dip z łososia oraz Koktajl z kurczakiem gotowanym
1/2 opakowania krewetek królewskich (ok. 12 sztuk)
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Oczyszczone krewetki przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Czosnek kroimy na plasterki, a z papryczki usuwamy nasionka i drobno siekamy.
Rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i chwilkę smażymy (uważając by czosnek się nie spiekł), dodajemy papryczki i krewetki.
Obsmażamy z dwóch stron, dodajemy sok z cytryny i posiekana natkę.
Taką karnawałową przystawkę możemy podawać z grzankami.
Sprawdź także >>> Menu na imprezę sylwestrową i karnawałową: jak je skomponować