Krewetki na ostro: jak zrobić krewetki królewskie?

2021-03-29
Krewetki na ostro: jak zrobić krewetki królewskie?
Autor: thinkstockphotos.com Krewetki pozwalają przygotować szybko naprawdę eleganckie i smaczne dania
łatwy
15 min
4

Zobacz przepis na krewetki na ostro. Krewetki przyprawiamy gałką muszkatołową i tymiankiem. Dodajemy potrawie pikanterii oliwą smakową z papryczką pepperoncino. 

Krewetki trzeba kupować rozważnie. Nie warto kierować się wyłącznie ceną, bo zdarza się, że płacimy słono nie tylko za owoce morza, ale także za ciężki lód, którym są oblepione. Najlepiej oczywiście nabyć krewetki świeże.

SKŁADNIKI

  • 1 kg krewetek
  • oliwa z oliwek zwykła
  • oliwa z oliwek smakowa (z papryczką pepperoncino)
  • sól i pieprz
  • czosnek
  • tymianek (suszony lub świeży)
  • gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo utarta)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do głębokiej patelni wlewamy oliwę z oliwek, tak by pokryła dno.
  • Na zimną jeszcze oliwę wrzucamy przeciśnięty czosnek (ilość, zależnie od upodobań) i podsmażamy przez chwilę (uwaga!, żeby nie zbrązowiał, bo będzie gorzki).
  • Wrzucamy krewetki świeże lub rozmrożone, dokładnie osuszone.
  • W czasie ich smażenia przyprawiamy owoce morza tymiankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Dodajemy do smaku ostrej oliwy z papryczką pepperoncino. Smażymy, aż się lekko zarumienią, cały czas mieszając.
  • Podczas smażenia, w razie potrzeby dolewamy oliwy.
  • Gotowe danie podajemy z sałatą i świeżą bagietką. Możemy je udekorować gałązką świeżego tymianku.