Koreczki z kurczakiem i dipem imbirowo-czosnkowym
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Wypróbuj przepis na koreczki z kurczakiem , szybką przekąskę na domówkę lub grilla. Koreczki maczane w aromatycznym dipie czosnkowo-imbirowym świetnie sprawdzą się także jako przystawka na przyjęcie. Podajemy sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 250 g twarogu
- 5 marynowanych cebulek
- 200 g piersi z kurczaka
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- Korzeń imbiru
- Szczypta przyprawy curry
- Sól
- Pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, wstawić na chwilę do zamrażarki (będzie się lepiej kroiła). Po chwili wyjąć i pokroić w kostkę na tzw. jeden kęs (jeden kawałek na jeden koreczek).
- Mięso posolić, dodać pieprz, posypać obficie curry i wstawić do lodówki na godzinę.
- Cebulki przekrój na pół. Twaróg pokrój w kostkę.
- Przygotuj dip. Kawałek imbiru wielkości kciuka obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Będziesz potrzebować około 2 łyżek przyprawy. Czosnek zmiażdż. Do miseczki wlej jogurt, dodaj imbir i czosnek. Wymieszaj i odstaw do lodówki na trzydzieści minut, aby wszystkie składniki się przegryzły.
- Wyjmij kurczaka z lodówki. Rozgrzej patelnię i usmaż na niej kawałki mięsa.
- Wbijaj na wykałaczki kolejno: kawałek twarogu, kurczaka i cebulkę płaską częścią do dołu. Koreczki podawaj z dipem.