Koreczki z cukinii i kurczaka - letnia przekąska za grosze

Koreczki z cukinii i kurczaka - letnia przekąska za grosze
Autor: Shutterstock.com Pieczone koreczki z cukinii i piersi kurczaka z serem
łatwy
30 min
10

Dieta bezglutenowa

Koreczki z plastrów cukinii i piersi kurczaka to pyszna letnia przekąska. Są niedrogie i łatwo je przygotować w piekarniku. Tajemnica ich wybornego smaku tkwi w sprytnej marynacie z keczupu i majonezu, którą pokryty jest posiekany filet drobiowy. Po prostu pychota! 

SKŁADNIKI

  • 10 długich plastrów cukinii wykrojonych wzdłuż osi pionowej
  • 1 podwójna pierś kurczaka (200 g)
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g tartego sera
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka drobno posiekać. Wymieszać z keczupem, majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu. 
  • Dwie lub trzy cukinie pokroić wzdłuż na długie pionowe plastry grubości 5 mm.
  • Plastry cukinii oprószyć solą i pieprzem. Na powierzchni plastra ułozyć posiekaną pierś kurczaka. Posypać tartym serem.
  • Nafaszerowane palstry zwinąć w zgrabne roladki. Spiąć wykałaczkami. 
  • Koreczki z cukinii i kurczaka ułożyć na boku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut w temperaturze 200°C. Czas i temperaturę podaję orientacyjnie. 
  • Podawać póki gorące razem z pełnoziarnistą bagietką i sałatką z rukoli i pomidorów. Pyszne również na zimno. 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej