Koreczki z cukinii i kurczaka - letnia przekąska za grosze
2021-08-17
łatwy
30 min
10
Dieta bezglutenowa
Koreczki z plastrów cukinii i piersi kurczaka to pyszna letnia przekąska. Są niedrogie i łatwo je przygotować w piekarniku. Tajemnica ich wybornego smaku tkwi w sprytnej marynacie z keczupu i majonezu, którą pokryty jest posiekany filet drobiowy. Po prostu pychota!
SKŁADNIKI
- 10 długich plastrów cukinii wykrojonych wzdłuż osi pionowej
- 1 podwójna pierś kurczaka (200 g)
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 100 g tartego sera
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka drobno posiekać. Wymieszać z keczupem, majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu.
- Dwie lub trzy cukinie pokroić wzdłuż na długie pionowe plastry grubości 5 mm.
- Plastry cukinii oprószyć solą i pieprzem. Na powierzchni plastra ułozyć posiekaną pierś kurczaka. Posypać tartym serem.
- Nafaszerowane palstry zwinąć w zgrabne roladki. Spiąć wykałaczkami.
- Koreczki z cukinii i kurczaka ułożyć na boku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut w temperaturze 200°C. Czas i temperaturę podaję orientacyjnie.
- Podawać póki gorące razem z pełnoziarnistą bagietką i sałatką z rukoli i pomidorów. Pyszne również na zimno.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?