Koreczki śledziowe ze śliwkami i pomarańczami w oleju lnianym: przepis
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Koreczki śledziowe w oleju lnianym, nadziane słodkimi śliwkami kalifornijskimi oraz soczystymi pomarańczami mogą stanowić atrakcję wigilijnej wieczerzy. Przepis inny niż znane i popularne śledzie w oleju.
Wypróbuj również przepis na śledzie marynowane w ziołach oraz przepis na śledzie w sosie korzenno-miodowym
SKŁADNIKI
- 10 śledzi matiasów
- 10 suszonych śliwek kalifornijskich
- 2 pomarańcze
- 300 ml oleju lnianego
- wykałaczki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Matiasy odmaczać przynajmniej przez 2 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę, lub odmaczać w mleku, każda z form jest dopuszczalna.
- Odmoczone matiasy przekroić w połowie szerokości, aby koreczki były zgrabne i nie za wysokie. Jeśli filety są bardzo grube dla łatwiejszego ich zawijania można je trochę ściąć na wysokości.
- Pomarańcze najpierw dokładnie umyć, a później sparzyć wrzątkiem. Zesterem ściąć skórkę z dwóch pomarańczy.
- Później obydwie pomarańcze filetować, tj. ściąć biały miąższ, pozbyć się wszystkich białych części i błonek, pozostawiając tylko soczyste filety z owocu.
- Śliwki kalifornijskie pokroić na pół.
- Na filet matiasa kłaść połowę śliwki kalifornijskiej, filet z pomarańczy oraz kilka nitek skórki z pomarańczy, całość zwinąć w koreczek, przekłuć wykałaczką.
- Tak przygotowane koreczki umieścić w głębokim naczyniu, zalać olejem lnianym do momentu pokrycia wszystkich koreczków. Koreczki najlepiej odstawić do lodówki na min. kilka godzin.