Koreczki śledziowe z musztardą i kaparami
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Pyszne koreczki śledziowe z musztardą i kaparami to świetna przekąska pod wódeczkę. Sprawdzą się również na wigilijnym stole obok tradycyjnego śledzika w oleju.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g filetów śledziowych z zalewy
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 3 pokruszone liście laurowe
- 4 ziarenka pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki oleju
- plasterki pcytryny
- gałązki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie pokroić wzdłuż w paski. Każdy z nich posmarować cienko musztardą, zwinąć i spiąć wykałaczką.
- Koreczki układać w słoju, skrapiając sokiem z cytryny i posypując kaparami, pokruszonymi listkami. Dodać przyprawy w ziarnach.
- Zalać olejem, zamknąć i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.