Kokosowe kulki z twarożku: przepis na zdrowy deser
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Twarożek, migdały, kokos i odrobina cytryny to idealny pomysł na deser dla dziecka i nie tylko. Podajemy przepis na pyszne kulki z twarożku obsypane wiórkami kokosowymi i mielonymi migdałami. Podawaj je mocno schłodzone, zaraz po wyjęciu z lodówki.
Lubisz kokos i czekoladę, a twój deser niekoniecznie musi być zdrowy? ZOBACZ WIDEO z przepisem na kokosowe kulki w czekoladzie!
SKŁADNIKI
- 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego
- 200 g mielonych migdałów blanszowanych
- 2 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia
- 50 g cukru pudru (lub więcej, wg uznania) + do obtaczania
- 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Twarożek połączyć z migdałami, wiórkami, cukrem i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce.
Pozostałe wiórki wsypać do osobnego naczynia. Dłońmi oprószonymi cukrem pudrem formować niewielkie kulki, obtaczać w wiórkach i odkładać na płaski talerz lub deseczkę wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli chcemy kulki zmrozić).
Podawać jak najszybciej, do tego momentu przechowywać w lodówce lub lekko zmrozić w zamrażarce.