Kiełbasa wieprzowo-drobiowa z szynkowara
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wędliny przygotowywane samemu w szynkowarze to najzdrowsze i najsmaczniejsze mięsa. Ich przyrządzenie, chociaż w sumie trwa kilkadziesiąt godzin, to tak naprawdę zajmuje niecałe 30 minut. Jak zrobić pyszną kiełbasę drobiowo-wieprzową z szynkowara? Polecamy sprawdzony przepis.
Sprawdź także >>> Szynkowar - czym jest? Jak przygotować idealną, domową szynkę?
Polecamy również inne przepisy na wędliny z szynkowara:
Szynka drobiowa z szynkowara w marynacie paprykowej
SKŁADNIKI
- 40 dag piersi z kurczaka
- 60 dag łopatki
- 25 gram soli peklowej
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka majeranku
- 1,5 listka żelatyny
- woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obydwa gatunki mięsa umyć i osuszyć, a następnie pokroić w kostkę.
- Kostkę mięsa z łopatki należy następnie rozbić tłuczkiem, aby stała się bardziej krucha.
- Z pozostałych składników przygotować marynatę i marynować mięso mocno dociśnięte w szynkowarze przez 24h.
- Następnie należy umieścić szynkowar w garnku, zalać do wysokości 3/4 wodą i gotować w temperaturze 80 stopni przez 2 godziny. Wystudzić i schować do lodówki na kolejne 48h.