Kanapki z szynką szwarcwaldzką i smażonym serem pleśniowym
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Kanapki z szynką szwarcwaldzką i smażonym serem pleśniowym to ukłon w stronę kuchni niemieckiej. Z powodzeniem zastąpią kolację, mogą także otwierać większą ucztę kulinarną. Sprawdź, jak je zrobić!
SKŁADNIKI
- 4 kromki pieczywa z ziarnami słonecznika
- Rama z masłem z solą morską
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 50 g sera pleśniowego typu brie
- 2 łyżeczki konfitury gruszkowej
- rukola
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 50 ml oleju
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczywo pokrój na mniejsze kromki, a następnie posmaruj cienką warstwą margaryny Rama i rozłóż na nich rukolę.
- Plastry szynki pozwijaj w różyczki i rozłóż na pieczywie.
- Ser pokrój w cienkie plastry i panieruj kolejno: w mące, jajku oraz bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju, następnie odsącz na papierowym ręczniku i ułóż na kanapkach.
- Kanapki udekoruj konfiturą oraz listkami pietruszki i podawaj.