Kanapki z szynką szwarcwaldzką i smażonym serem pleśniowym

2021-03-29
Kanapki z szynką szwarcwaldzką i smażonym serem pleśniowym
Autor: mat. prasowe "Zdrowe tłuszcze!" Eleganckie kanapki z szynką i serem sprawdzą się jako pyszne przystawki
łatwy
15 min
4

Kanapki z szynką szwarcwaldzką i smażonym serem pleśniowym to ukłon w stronę kuchni niemieckiej. Z powodzeniem zastąpią kolację, mogą także otwierać większą ucztę kulinarną. Sprawdź, jak je zrobić!

SKŁADNIKI

  • 4 kromki pieczywa z ziarnami słonecznika
  • Rama z masłem z solą morską
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 50 g sera pleśniowego typu brie
  • 2 łyżeczki konfitury gruszkowej
  • rukola
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 50 ml oleju
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczywo pokrój na mniejsze kromki, a następnie posmaruj cienką warstwą margaryny Rama i rozłóż na nich rukolę.
  • Plastry szynki pozwijaj w różyczki i rozłóż na pieczywie.
  • Ser pokrój w cienkie plastry i panieruj kolejno: w mące, jajku oraz bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju, następnie odsącz na papierowym ręczniku i ułóż na kanapkach.
  • Kanapki udekoruj konfiturą oraz listkami pietruszki i podawaj.