Jakie wina łączyć z poszczególnymi gatunkami sera?
Najprostsza zasada jest regionalna: jeśli wino i ser pochodzą z tego samego regionu, to pewnie się ze sobą dogadają! I tak np. czerwone wina francuskie z okolic Rodanu dobre smakują z kozim serem z tej okolicy. Poznaj inne trafne zestawienia wina i sera.
Jaki ser pasuje do jakiego wina?
Jeden z najstarszych związków partnerskich w świecie jedzenia i picia to trwająca już kilka tysięcy lat przygoda miłosna sera i wina, niewątpliwie najdłuższy związek w historii. Pozostałości sera i wina znaleziono koło siebie w wykopaliskach ze starożytnego Egiptu. Ceniący uciechy podniebienia Egipcjanie zaopatrywali w te przysmaki nawet swoich zmarłych.
Żaden rolnik w średniowiecznej Europie nie wybrałby się w pole bez kawałka sera i flakonika wina u pasa. Podobnie, jak nie powinien tego robić żaden współczesny, szanujący się piknikowicz. Jednak związki sera i wina nie zawsze są idealnie zgodne. Niektóre sery są zbyt silne, a ich smak zbyt agresywny w połączeniu z lekkim winem, a pewne łagodne sery nie wytrzymują połączenia ze smakiem silnego wina.
Najprostsza jest zasada regionalna: jeśli wino i ser pochodzą z tego samego regionu to pewnie się ze sobą dogadają. I tak np. czerwone wina francuskie z okolic Rodanu dobrze smakują z kozim serem z tej okolicy, lekkie czerwone wina włoskie, takie jak Bardolino czy Valpolicella - z serem włoskim Fontina i tak dalej. Wina i ser to nie tylko przelotna pasja. Podbijają one i poprawiają nawzajem swój smak i dają nowe połączenia i przyjemności dla smakoszy.
Co z czym dobrze smakuje - zacznijmy od sera
Posiłek z sera i wina jest znakomity w porze lunchu, na pikniku i przyjęciu koktajlowym. Bardzo dobrze smakuje też przy obiedzie - po głównym daniu i przed deserem lub zamiast niego. Najlepszy to czas, by posiedzieć dłużej przy stole i wykorzystać ten pretekst dla otwarcie nowej butelki.