Jak zrobić sos grecki? Świetny dodatek nie tylko do ryby

2022-12-22
Jak zrobić sos grecki?
Autor: pixabay.com Sos grecki doskonale komponuje się z mięsem, ale można dodać go również do kanapek.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sos grecki to pyszny dodatek do dań, który można przygotować w domu i przechowywać przez jakiś czas w taki sposób, aby móc cieszyć się jego smakiem przez kilka dni. Sprawdź, jak go zrobić.

Sos najlepiej smakuje, gdy się przegryzie na drugi dzień. Możemy jeść go klasycznie z rybą. Ale także pasuje do mięs i do kanapek - jak przekonuje s. Arkadia w książce "Z kuchni s. Arkadii", z której pochodzi ten przepis.

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • przecier lub koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • musztarda
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szykujemy na blacie dwie miseczki.
  • Obieramy cebule i wszystkie inne warzywa. Cebule kroimy, warzywa trzemy na tarce.
  • Następnie do rondla wlewamy olej, przesmażamy cebulę pokrojoną w półksiężyce (cała cebula przekrojona na pół, a następnie pokrojona w plasterki).
  • Kiedy cebula zacznie zarumieniać się, dodajemy starte na dużych oczkach jarzyny i podduszamy do miękkości.
  • W razie potrzeby podlewamy wodą, aby zapobiec przypaleniu.
  • Gdy jarzyny już się uduszą to dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat, a także do smaku musztardę, sól i pieprz.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?