Jak zrobić sos grecki? Świetny dodatek nie tylko do ryby
      2022-12-22
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sos grecki to pyszny dodatek do dań, który można przygotować w domu i przechowywać przez jakiś czas w taki sposób, aby móc cieszyć się jego smakiem przez kilka dni. Sprawdź, jak go zrobić.
Sos najlepiej smakuje, gdy się przegryzie na drugi dzień. Możemy jeść go klasycznie z rybą. Ale także pasuje do mięs i do kanapek - jak przekonuje s. Arkadia w książce "Z kuchni s. Arkadii", z której pochodzi ten przepis.
SKŁADNIKI
- 1 cebula
 - 2 marchewki
 - 1 pietruszka
 - 1 mały seler
 - 1 por
 - przecier lub koncentrat pomidorowy
 - sól
 - pieprz
 - musztarda
 - olej do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szykujemy na blacie dwie miseczki.
 - Obieramy cebule i wszystkie inne warzywa. Cebule kroimy, warzywa trzemy na tarce.
 - Następnie do rondla wlewamy olej, przesmażamy cebulę pokrojoną w półksiężyce (cała cebula przekrojona na pół, a następnie pokrojona w plasterki).
 - Kiedy cebula zacznie zarumieniać się, dodajemy starte na dużych oczkach jarzyny i podduszamy do miękkości.
 - W razie potrzeby podlewamy wodą, aby zapobiec przypaleniu.
 - Gdy jarzyny już się uduszą to dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat, a także do smaku musztardę, sól i pieprz.
 
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?