Jak zrobić sos grecki? Świetny dodatek nie tylko do ryby
2022-12-22
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sos grecki to pyszny dodatek do dań, który można przygotować w domu i przechowywać przez jakiś czas w taki sposób, aby móc cieszyć się jego smakiem przez kilka dni. Sprawdź, jak go zrobić.
Sos najlepiej smakuje, gdy się przegryzie na drugi dzień. Możemy jeść go klasycznie z rybą. Ale także pasuje do mięs i do kanapek - jak przekonuje s. Arkadia w książce "Z kuchni s. Arkadii", z której pochodzi ten przepis.
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 por
- przecier lub koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
- musztarda
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szykujemy na blacie dwie miseczki.
- Obieramy cebule i wszystkie inne warzywa. Cebule kroimy, warzywa trzemy na tarce.
- Następnie do rondla wlewamy olej, przesmażamy cebulę pokrojoną w półksiężyce (cała cebula przekrojona na pół, a następnie pokrojona w plasterki).
- Kiedy cebula zacznie zarumieniać się, dodajemy starte na dużych oczkach jarzyny i podduszamy do miękkości.
- W razie potrzeby podlewamy wodą, aby zapobiec przypaleniu.
- Gdy jarzyny już się uduszą to dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat, a także do smaku musztardę, sól i pieprz.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?