Jak zrobić domowy ser topiony? Łatwy przepis!

2021-03-29
jak-zrobic-domowy-ser-topiony.jpg
Autor: photos.com Serki topione dostępne w sklepach zawierają sporo ulepszaczy - lepiej więc zrobić ser topiony samodzielnie
łatwy
20 min
4

Domowy ser topiony jest prosty w wykonaniu, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Ponadto zawiera tylko naturalne składniki w przeciwieństwie do gotowych serków topionych ze sklepu. Można go przygotować z różnymi dodatkami, wedle upodobań smakowych. Podajemy przepis na serek topiony - smaczny i zdrowy!

serkach topionych, które można kupić w każdym sklepie, kryją się konserwanty, barwniki, polepszacze smaku itp., które nie są obojętne dla zdrowia. Jeśli nie potrafisz zrezygnować z serków do smarowania pieczywa, wypróbuj przepis na swojski serek topiony. Jest smaczny, a przede wszystkim znacznie zdrowszy niż te gotowe.

Serek świetnie smakuje w wersji podstawowej. Wedle upodobań smakowych do serka można również dodać np. podsmażoną cebulkę, starty świeży ogórek, rzodkiewki, posiekaną natkę pietruszki, koperek, kminek albo podsmażony boczek.

SKŁADNIKI

  • 200 g twarogu (kostka)
  • jajko
  • 40 g masła (1/5 dużej kostki)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, słodka papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg, jajko, masło, sodę włóż do miski (najlepiej stalowej albo termicznej, którą będzie można podgrzewać na parze).
  • Składniki lekko rozgnieć widelcem (nie musi być dokładnie), wsyp dużą szczyptę soli, mniejszą pieprzu i słodkiej papryki, odstaw na 2 godziny.
  • Następnie dodaj 2 łyżki śmietany, wymieszaj.
  • Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą (na małym ogniu) i często mieszaj. Trzymaj tak długo na parze, aż serek będzie miał gęstą, jednolitą konsystencję, bez widocznych grudek.
  • Gdy serek będzie gotowy, rozlej go do 1, 2 salaterek i po ostudzeniu włóż do lodówki. Podawaj ze świeżym chlebem.