Jak zrobić domowy ser topiony? Łatwy przepis!
Domowy ser topiony jest prosty w wykonaniu, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Ponadto zawiera tylko naturalne składniki w przeciwieństwie do gotowych serków topionych ze sklepu. Można go przygotować z różnymi dodatkami, wedle upodobań smakowych. Podajemy przepis na serek topiony - smaczny i zdrowy!
W serkach topionych, które można kupić w każdym sklepie, kryją się konserwanty, barwniki, polepszacze smaku itp., które nie są obojętne dla zdrowia. Jeśli nie potrafisz zrezygnować z serków do smarowania pieczywa, wypróbuj przepis na swojski serek topiony. Jest smaczny, a przede wszystkim znacznie zdrowszy niż te gotowe.
Serek świetnie smakuje w wersji podstawowej. Wedle upodobań smakowych do serka można również dodać np. podsmażoną cebulkę, starty świeży ogórek, rzodkiewki, posiekaną natkę pietruszki, koperek, kminek albo podsmażony boczek.
SKŁADNIKI
- 200 g twarogu (kostka)
- jajko
- 40 g masła (1/5 dużej kostki)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz, słodka papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg, jajko, masło, sodę włóż do miski (najlepiej stalowej albo termicznej, którą będzie można podgrzewać na parze).
- Składniki lekko rozgnieć widelcem (nie musi być dokładnie), wsyp dużą szczyptę soli, mniejszą pieprzu i słodkiej papryki, odstaw na 2 godziny.
- Następnie dodaj 2 łyżki śmietany, wymieszaj.
- Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą (na małym ogniu) i często mieszaj. Trzymaj tak długo na parze, aż serek będzie miał gęstą, jednolitą konsystencję, bez widocznych grudek.
- Gdy serek będzie gotowy, rozlej go do 1, 2 salaterek i po ostudzeniu włóż do lodówki. Podawaj ze świeżym chlebem.