Jak wykorzystać suszone pomidory? Ekspresowy przepis na pyszną pastę kanapkową
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Czy istnieje szybki i prosty sposób, aby urozmaicić kanapki? Oczywiście! Najlepszym tego przykładem jest przepis na pyszną i aromatyczną pastę kanapkową, którą robi się z kilku składników w pięć minut. Jej dodatkową zaletą jest to, że jest skarbnicą prozdrowotnych substancji odżywczych. Zobaczcie, jak zrobić niesamowitą pastę kanapkową z suszonych pomidorów i przekonajcie się, jak pysznie smakuje.
Pasta z suszonych pomidorów – składniki
Aby przygotować słoiczek doskonałej pasty do chleba, potrzebnych jest kilka popularnych produktów. Bez problemu można je kupić w wielu sklepach. Jeżeli macie je wszystkie w domu, nawet nie musicie wychodzić na zakupy. Wszystkie składniki, z których przyrządza się tę pyszną pastę kanapkową, są nie tylko smaczne, ale i wyróżniają się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów.
Z czego więc przyrządzić pyszną pastę kanapkową? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- suszone pomidory wraz z olejem
- zielone lub czarne oliwki
- czosnek
- natka pietruszki
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić pastę z suszonych pomidorów?
Przepis na tę wyborną pastę przyrządzoną z suszonych pomidorów jest bardzo łatwy. Przygotowanie trawa kilka minut, więc ten przysmak można zrobić w każdej chwili, kiedy najdzie ochota na smaczny dodatek do chleba. Z tym przepisem aromatyczna pasta kanapkowa uda się za pierwszym razem i będzie smakować każdemu.
Jak więc zrobić smakowitą pastę do chleba z suszonych pomidorów? Składniki przekłada się do blendera i miksuje, aż połączą się w jednolitą pastę. Na koniec dodaje się posiekaną natkę pietruszki i doprawia solą oraz pieprzem. Po wymieszaniu obłędna pasta kanapkowa w apetycznym kolorze jest gotowa.
Z czym podawać pastę z suszonych pomidorów?
Pyszna pasta z suszonych pomidorów to pomysł na urozmaicenie kanapek. Można wykorzystać ją jako zamiennik masła. Kromki chleba posmarowane tą wyborną pastą z dodatkiem soczystej szynki czy żółtego sera zachwycą apetycznym wyglądem i oczarują smakiem. Pasta z suszonych pomidorów sprawdzi się też jako przekąska. Pysznie smakuje nie tylko z pieczywem. Idealnym dodatkiem są świeże kolorowe warzywa pokrojone w słupki, nachosy czy serowe paluszki. W takiej wersji pastę przyrządzoną z suszonych pomidorów można podać na imprezie.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka suszonych pomidorów w oleju
- 3/4 szklanki zielonych lub czarnych oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do blendera przełożyć suszone pomidory. Dodać oliwki i obrane ząbki czosnku. Wlać olej z suszonych pomidorów.
- Składniki zmiksować na gładko.
- Dodać natkę pietruszki i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
- Pastę podawać z ulubionym pieczywem.