Jak wykorzystać suszone pomidory? Ekspresowy przepis na pyszną pastę kanapkową

pasta z suszonych pomidorów
Autor: Shutterstock Oto zdrowa i błyskawiczny pasta kanapkowa z suszonych pomidorów.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Czy istnieje szybki i prosty sposób, aby urozmaicić kanapki? Oczywiście! Najlepszym tego przykładem jest przepis na pyszną i aromatyczną pastę kanapkową, którą robi się z kilku składników w pięć minut. Jej dodatkową zaletą jest to, że jest skarbnicą prozdrowotnych substancji odżywczych. Zobaczcie, jak zrobić niesamowitą pastę kanapkową z suszonych pomidorów i przekonajcie się, jak pysznie smakuje.

Pasta z suszonych pomidorów – składniki

Aby przygotować słoiczek doskonałej pasty do chleba, potrzebnych jest kilka popularnych produktów. Bez problemu można je kupić w wielu sklepach. Jeżeli macie je wszystkie w domu, nawet nie musicie wychodzić na zakupy. Wszystkie składniki, z których przyrządza się tę pyszną pastę kanapkową, są nie tylko smaczne, ale i wyróżniają się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów.

Z czego więc przyrządzić pyszną pastę kanapkową? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

Jak zrobić pastę z suszonych pomidorów?

Przepis na tę wyborną pastę przyrządzoną z suszonych pomidorów jest bardzo łatwy. Przygotowanie trawa kilka minut, więc ten przysmak można zrobić w każdej chwili, kiedy najdzie ochota na smaczny dodatek do chleba. Z tym przepisem aromatyczna pasta kanapkowa uda się za pierwszym razem i będzie smakować każdemu.

Jak więc zrobić smakowitą pastę do chleba z suszonych pomidorów? Składniki przekłada się do blendera i miksuje, aż połączą się w jednolitą pastę. Na koniec dodaje się posiekaną natkę pietruszki i doprawia solą oraz pieprzem. Po wymieszaniu obłędna pasta kanapkowa w apetycznym kolorze jest gotowa.

Z czym podawać pastę z suszonych pomidorów?

Pyszna pasta z suszonych pomidorów to pomysł na urozmaicenie kanapek. Można wykorzystać ją jako zamiennik masła. Kromki chleba posmarowane tą wyborną pastą z dodatkiem soczystej szynki czy żółtego sera zachwycą apetycznym wyglądem i oczarują smakiem. Pasta z suszonych pomidorów sprawdzi się też jako przekąska. Pysznie smakuje nie tylko z pieczywem. Idealnym dodatkiem są świeże kolorowe warzywa pokrojone w słupki, nachosy czy serowe paluszki. W takiej wersji pastę przyrządzoną z suszonych pomidorów można podać na imprezie.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka suszonych pomidorów w oleju
  • 3/4 szklanki zielonych lub czarnych oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do blendera przełożyć suszone pomidory. Dodać oliwki i obrane ząbki czosnku. Wlać olej z suszonych pomidorów.
  • Składniki zmiksować na gładko.
  • Dodać natkę pietruszki i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Pastę podawać z ulubionym pieczywem.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej