Indyjskie pączki ziemniaczane - tania wege przekąska z ziemniaków i soczewicy
2022-08-11

łatwy
20 min
2
Dieta wegetariańska
Bonda - bo tak oryginalnie nazywaj się ta przekąska - zachwyciła mnie od pierwszego kęsa. Mięciutki środek z ziemniaków i soczewicy o wyrazistym aromacie i otulająca go chrupiąca skórka stanowią przepyszne połączenie. Takie warzywne kuleczki to świetna przekąska - genialnie smakują podane z sosem czosnkowym lub ostrym chutneyem warzywnym. Ale można nimi również zastąpić ziemniaki, podając do mięsa - będzie pysznie i oryginalnie.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2-3 średnie ziemniaki
- 1 chili
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 6 łyżek mąki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki oliwy
- sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
- Ziemniaki i soczewicę oraz wypestkowane chili przecisnąć przez praskę lub zblendować.
- Do masy dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe pączuszki.
- Jajko rozkłócić z odrobiną wody, dodać mąkę, kurkumę, sól i oliwę, połączyć składniki.
- W garnku lub sporej patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia.
- Pączuszki obtaczać w cieście i smażyć na rumiano.
- Podawać z ulubionym sosem.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?