Indyjskie pączki ziemniaczane - tania wege przekąska z ziemniaków i soczewicy

Indyjskie pączki
Autor: Shutterstock Bonda to indyjskie wytrawne pączki z zeimniaków i soczewicy.
łatwy
20 min
2

Dieta wegetariańska

Bonda - bo tak oryginalnie nazywaj się ta przekąska - zachwyciła mnie od pierwszego kęsa. Mięciutki środek z ziemniaków i soczewicy o wyrazistym aromacie i otulająca go chrupiąca skórka stanowią przepyszne połączenie. Takie warzywne kuleczki to świetna przekąska - genialnie smakują podane z sosem czosnkowym lub ostrym chutneyem warzywnym. Ale można nimi również zastąpić ziemniaki, podając do mięsa - będzie pysznie i oryginalnie.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 chili
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
  • Ziemniaki i soczewicę oraz wypestkowane chili przecisnąć przez praskę lub zblendować.
  • Do masy dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe pączuszki.
  • Jajko rozkłócić z odrobiną wody, dodać mąkę, kurkumę, sól i oliwę, połączyć składniki.
  • W garnku lub sporej patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia.
  • Pączuszki obtaczać w cieście i smażyć na rumiano.
  • Podawać z ulubionym sosem.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej