Indyjski sposób na wczorajsze ziemniaki. Tę przekąskę zrobisz w kilka minut

Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Ziemniaczane kotleciki w nieco innej wersji? Aloo tikki, czyli indyjskie kotleciki ziemniaczane prosto przygotujemy w domu, a ich smak zachwyci każdego. Są pikantne i wypełnione aromatycznymi przyprawami, a sprawdzą się idealnie na obiad czy lunch do pracy.
Aromatyczne wegańskie kotleciki. Szybko i bez problemów
Aloo tikki, czyli w dosłownym tłumaczeniu ziemniaczane kotleciki, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni ulicznej w Indiach. Jest proste w przygotowaniu, aromatyczne, sycące i niezwykle uniwersalne. Nasze całkowicie wegetariańskie kotleciki są sposobem na ciekawą przekąskę w ciągu dnia.
I tak też są serwowane one w Indiach. Podaje się je z dodatkiem sosów, jak na przykład miętowy czy jogurtowy chutney lub z sosem tamaryndowym. To wspaniały pomysł na ciekawy posiłek, który jest prosty w przygotowaniu.
Główną rolę odgrywają tu ziemniaki, ale przyprawy nadają im niezwykłego i charakterystycznego aromatu. Kotleciki wychodzą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Co więcej, możemy je również nadziewać. Najpopularniejsze jest nadzienie z soczewicy lub z groszku.
Jeśli nie chcemy ich smażyć, możemy bez problemu upiec je w piekarniku. Wystarczy nagrzać go do 200 stopni i piec kotleciki około 20-25 minut. To świetny pomysł np. na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam po wczorajszym obiedzie.
SKŁADNIKI
- 4 średnie ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 zielone chili
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 0,5 łyżeczki garam masala
- 0,5 łyżeczki chili w proszku
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól do smaku
- 2–3 łyżki mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obieramy i gotujemy.
- Kiedy będą miękkie rozgniatamy na gładką masę i odstawiamy do wystygnięcia.
- Do ziemniaków dodajemy cebulę, mąkę kukurydzianą, imbir, chili, kolendrę, przyprawy, sok z cytryny oraz sól.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Zwilżonymi rękoma nabieramy porcje ciasta, formujemy kilki i spłaszczamy je w dłoniach.
- Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor.