Indyjski sposób na wczorajsze ziemniaki. Tę przekąskę zrobisz w kilka minut

Indyjski sposób na wczorajsze ziemniaki. Tę przekąskę zrobisz w kilka minut
Autor: Shutterstock.com Indyjski sposób na wczorajsze ziemniaki. Tę przekąskę zrobisz w kilka minut
łatwy
10 min
6

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Ziemniaczane kotleciki w nieco innej wersji? Aloo tikki, czyli indyjskie kotleciki ziemniaczane prosto przygotujemy w domu, a ich smak zachwyci każdego. Są pikantne i wypełnione aromatycznymi przyprawami, a sprawdzą się idealnie na obiad czy lunch do pracy.

Aromatyczne wegańskie kotleciki. Szybko i bez problemów

Aloo tikki, czyli w dosłownym tłumaczeniu ziemniaczane kotleciki, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni ulicznej w Indiach. Jest proste w przygotowaniu, aromatyczne, sycące i niezwykle uniwersalne. Nasze całkowicie wegetariańskie kotleciki są sposobem na ciekawą przekąskę w ciągu dnia.

I tak też są serwowane one w Indiach. Podaje się je z dodatkiem sosów, jak na przykład miętowy czy jogurtowy chutney lub z sosem tamaryndowym. To wspaniały pomysł na ciekawy posiłek, który jest prosty w przygotowaniu.

Główną rolę odgrywają tu ziemniaki, ale przyprawy nadają im niezwykłego i charakterystycznego aromatu. Kotleciki wychodzą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Co więcej, możemy je również nadziewać. Najpopularniejsze jest nadzienie z soczewicy lub z groszku.

Jeśli nie chcemy ich smażyć, możemy bez problemu upiec je w piekarniku. Wystarczy nagrzać go do 200 stopni i piec kotleciki około 20-25 minut. To świetny pomysł np. na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam po wczorajszym obiedzie.

SKŁADNIKI

  • 4 średnie ziemniaki 
  • 1 mała cebula
  • 1 zielone chili
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 0,5 łyżeczki garam masala
  • 0,5 łyżeczki chili w proszku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • 2–3 łyżki mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy.
  • Kiedy będą miękkie rozgniatamy na gładką masę i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Do ziemniaków dodajemy cebulę, mąkę kukurydzianą, imbir, chili, kolendrę, przyprawy, sok z cytryny oraz sól.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Zwilżonymi rękoma nabieramy porcje ciasta, formujemy kilki i spłaszczamy je w dłoniach.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej