Indyjska raita - jogurtowo-ogórkowy dip do mięs i przekąsek

2018-01-25
Indyjska raita - jogurtowo-ogórkowy dip do mięs i przekąsek
Autor: Shutterstock Indyjska raita - jogurtowo-ogórkowy dip do mięs i przekąsek
łatwy
15 min
4

Raita to dip ogórkowy, podobny w smaku do naszego chłodnika, ale nieco pikantniejszy. W gorącym indyjskim klimacie ma za zadanie chłodzić i orzeźwiać. Podaje się go do przystawek, przekąsek warzywnych, pierożków. Pasuje też do mięs.

Składniki

duży zielony ogórek

1/2 l jogurtu naturalnego

2 łyżki świeżej mięty

łyżka kminu

ząbek czosnku

szczypta pieprzu cayenne

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ogórek obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Listki mięty posiekaj. Czosnek obierz, wyciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem, posiekaną miętą i kminem.

Dodaj ogórek, wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.

Wstaw co najmniej na godzinę do lodówki. Przed podaniem posyp pieprzem cayenne.

ZOBACZ WIDEO - dlaczego  warto  jeść jogurt!