Indyjska raita - jogurtowo-ogórkowy dip do mięs i przekąsek
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Raita to dip ogórkowy, podobny w smaku do naszego chłodnika, ale nieco pikantniejszy. W gorącym indyjskim klimacie ma za zadanie chłodzić i orzeźwiać. Podaje się go do przystawek, przekąsek warzywnych, pierożków. Pasuje też do mięs.
ZOBACZ WIDEO - dlaczego warto jeść jogurt!
SKŁADNIKI
- duży zielony ogórek
- 1/2 l jogurtu naturalnego
- 2 łyżki świeżej mięty
- łyżka kminu
- ząbek czosnku
- szczypta pieprzu cayenne
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórek obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Listki mięty posiekaj. Czosnek obierz, wyciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem, posiekaną miętą i kminem.
- Dodaj ogórek, wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Wstaw co najmniej na godzinę do lodówki. Przed podaniem posyp pieprzem cayenne.