Indyjska raita - jogurtowo-ogórkowy dip do mięs i przekąsek

2018-01-25
Indyjska raita - jogurtowo-ogórkowy dip do mięs i przekąsek
Autor: Shutterstock Indyjska raita - jogurtowo-ogórkowy dip do mięs i przekąsek
łatwy
15 min
4

Raita to dip ogórkowy, podobny w smaku do naszego chłodnika, ale nieco pikantniejszy. W gorącym indyjskim klimacie ma za zadanie chłodzić i orzeźwiać. Podaje się go do przystawek, przekąsek warzywnych, pierożków. Pasuje też do mięs.

ZOBACZ WIDEO - dlaczego  warto  jeść jogurt!

Składniki

duży zielony ogórek

1/2 l jogurtu naturalnego

2 łyżki świeżej mięty

łyżka kminu

ząbek czosnku

szczypta pieprzu cayenne

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ogórek obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Listki mięty posiekaj. Czosnek obierz, wyciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem, posiekaną miętą i kminem.

Dodaj ogórek, wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.

Wstaw co najmniej na godzinę do lodówki. Przed podaniem posyp pieprzem cayenne.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE