Imprezowa pasta serowa w kształcie szyszki sosnowej

2021-03-29
shutterstock_1564357588.jpg
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Pasta serowa z krakersami zawsze cieszy się powodzeniem na wszelkich imprezach domowych. Ale podana w kształcie szyszki sosnowej zyska uznanie twoich gości. Idealny pomysł na wszelkie zimowe okazje by ugościć bliskich i przyjaciół. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g twarożku śmietankowego
  • 100 ml majonezu
  • 5 pasków boczku usmażonych na chrupko i pokruszonych
  • 2 łyżki pokrojonej drobno zielonej cebuli, razem ze szczypiorem
  • 1 łyżka koperku, drobno posiekanego
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 1,25 szklanki całych migdałów
  • 3-5 świeżych łodyg kopru do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Rozłóż migdały na blasze do pieczenia i piecz przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż uzyskają złoty kolor. Ostudź.
  • Połącz kremowy twarożek i majonez, najlepiej mieszając w robocie kuchennym lub blenderze.
  • Dodaj pokruszony boczek, zieloną cebulkę, koperek i pieprz.
  • Włóż na noc do lodówki.
  • Na talerzu uformuj z masy serowej dwa kopczyki o wrzecionowatym kształcie.
  • Zaczynając od wąskiego końca, umieść migdały w serze pod niewielkim kątem, tworząc rzędy. W ten sposób powstaną serowe szyszki.
  • Udekoruj serowe szyszki gałązkami kopru, aby przypominały igły sosny. Podawaj z krakersami.