Imprezowa pasta serowa w kształcie szyszki sosnowej
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pasta serowa z krakersami zawsze cieszy się powodzeniem na wszelkich imprezach domowych. Ale podana w kształcie szyszki sosnowej zyska uznanie twoich gości. Idealny pomysł na wszelkie zimowe okazje by ugościć bliskich i przyjaciół.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g twarożku śmietankowego
- 100 ml majonezu
- 5 pasków boczku usmażonych na chrupko i pokruszonych
- 2 łyżki pokrojonej drobno zielonej cebuli, razem ze szczypiorem
- 1 łyżka koperku, drobno posiekanego
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 1,25 szklanki całych migdałów
- 3-5 świeżych łodyg kopru do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Rozłóż migdały na blasze do pieczenia i piecz przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż uzyskają złoty kolor. Ostudź.
- Połącz kremowy twarożek i majonez, najlepiej mieszając w robocie kuchennym lub blenderze.
- Dodaj pokruszony boczek, zieloną cebulkę, koperek i pieprz.
- Włóż na noc do lodówki.
- Na talerzu uformuj z masy serowej dwa kopczyki o wrzecionowatym kształcie.
- Zaczynając od wąskiego końca, umieść migdały w serze pod niewielkim kątem, tworząc rzędy. W ten sposób powstaną serowe szyszki.
- Udekoruj serowe szyszki gałązkami kopru, aby przypominały igły sosny. Podawaj z krakersami.