Idealnie różowy baleron domowy bez wędzenia - przepis na domową wędlinę

Idealnie różowy baleron domowy bez wędzenia - przepis na domową wędlinę
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Baleron domowy bez wędzenia- idealnie różowy w środku, soczysty i pozbawiony konserwantów, białka sojowego i skrobi, można bez problemu przygotować w warunkach domowych. Poznaj nasz przepis na  baleron domowy bez wędzenia.

SKŁADNIKI

  • ok. 1,5-2 kg  karczku wieprzowego
  • 50 g peklosoli
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego rozmarynu
  • łyżka suszonego majeranku
  • 1,5 l przegotowanej wystudzonej wody
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W moździerzu ucieramy sól, cukier, pieprz, czosnek, rozmaryn i majeranek. Marynatą nacieramy karczek. Wkładamy go do siatki wędliniarskiej.
  • Mięso wkładamy do pojemnika z pokrywą, zalewamy wodą (musi być dokładnie pokryte wodą) i szczelnie zamykamy. Wstawiamy pojemnik do lodówki.
  • Peklujemy od 10 dni do 2 tygodni, pamiętając by od czasu do czasu przewrócić mięso na drugą stronę. Po upływie tego czasu mięso będzie zapeklowane.
  • Wyjmujemy je z marynaty, osuszamy. Przekładamy do gotującej się wody i parzymy w temperaturze 70 stopni godzinę na każdy kilogram mięsa. Studzimy w wodzie. Wyjmujemy z wody i wkładamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej na noc.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Redaktor SuperBiz.se.pl

Redaktor prowadząca dział Super Historia i Super Porady w wydaniu gazetowym Super Expressu. Redaktorka serwisu Superbiz.se.pl

Interesuje się ekonomią gospodarstw domowych, historią gospodarczą Polski i świata, dziejami kultur kulinarnych.

Wcześniej związana …

więcej