Idealnie różowy baleron domowy bez wędzenia - przepis na domową wędlinę
2021-03-31

łatwy
25 min
4
Baleron domowy bez wędzenia- idealnie różowy w środku, soczysty i pozbawiony konserwantów, białka sojowego i skrobi, można bez problemu przygotować w warunkach domowych. Poznaj nasz przepis na baleron domowy bez wędzenia.
SKŁADNIKI
- ok. 1,5-2 kg karczku wieprzowego
- 50 g peklosoli
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- łyżka suszonego rozmarynu
- łyżka suszonego majeranku
- 1,5 l przegotowanej wystudzonej wody
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W moździerzu ucieramy sól, cukier, pieprz, czosnek, rozmaryn i majeranek. Marynatą nacieramy karczek. Wkładamy go do siatki wędliniarskiej.
- Mięso wkładamy do pojemnika z pokrywą, zalewamy wodą (musi być dokładnie pokryte wodą) i szczelnie zamykamy. Wstawiamy pojemnik do lodówki.
- Peklujemy od 10 dni do 2 tygodni, pamiętając by od czasu do czasu przewrócić mięso na drugą stronę. Po upływie tego czasu mięso będzie zapeklowane.
- Wyjmujemy je z marynaty, osuszamy. Przekładamy do gotującej się wody i parzymy w temperaturze 70 stopni godzinę na każdy kilogram mięsa. Studzimy w wodzie. Wyjmujemy z wody i wkładamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej na noc.