Idealne zamiast chipsów i paluszków. Włoskie taralli to najlepsza przekąska na każdą okazję

taralli
Autor: Shutterstock To najlepsza przekąska z Włoch. Chrupiące taralli z 3 składników zrobisz w domu.
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Taralli to przekąska, która pochodzi z kuchni włoskiej. To nieduże chrupiące obwarzanki, które stanowią jedną z typowych dla Włoch antipasti. Nie trzeba jednak jechać do tego kraju, aby ich spróbować. Wystarczą trzy proste składniki, aby przyrządzić je w domu. Poznajcie prosty przepis na włoskie taralli, czyli pyszną i chrupiącą przekąskę na każdą okazję.

Czym są taralli?

Taralli to okrągłe i chrupiące precle, na które przepis powstał we Włoszech. Są niezwykle popularne w regionie Apulia. W smaku mają charakterystyczną lekko słoną i oliwkową nutę. Serwuje się je jako przekąskę i stanowią jeden z elementów włoskich antipasti. Często podaje się je z oliwkami, serami i wędlinami. To doskonały dodatek do wina. Są lekkie, łatwe do jedzenia i doskonale komponują się z innymi włoskimi przekąskami.

Jak zrobić taralli?

Tę chrupiącą włoską przekąskę można mieć na wyciągnięcie ręki jeszcze dziś. Wcale nie trzeba jechać w daleką podróż do słonecznej Italii. Wyborne taralli łatwo i szybko można zrobić w domu. Lista składników obejmuje tylko trzy produkty, które bez problemu są do kupienia w naszych sklepach. Taralli robi się z mąki pszennej, oliwy z oliwek i soli.

Sekretem ich smaku jest sposób przygotowania. Taralli najpierw gotuje się w wodzie, a następnie piecze w piekarniku. Dzięki temu przekąska ma chrupiącą skórkę, a środek jest zwarty. W trakcie pieczenia ciasto nie wyrasta zbyt mocno, więc taralli nie tracą kształtu.

Jak więc zrobić włoskie taralli w domowych warunkach? Z tym oryginalnym przepisem prosto z Włoch nie jest to zadanie skomplikowane. Wystarczą trzy składniki i trochę wolnego czasu.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta z mąki, soli i oliwy z oliwek
  • 2. krok – uformowanie taralli
  • 3. krok – krótkie gotowanie taralli w wodzie
  • 4. krok – upieczenie taralli w piekarniku

Czym wzbogacić taralli?

Włoskie obwarzanki to pyszna przekąska, którą można podawać na różne okazje. Świetnie zastąpią chipsy, paluszki i inne słone przekąski ze sklepu. Poniżej znajdziecie podstawowy przepis na pyszne domowe taralli. Można go modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą smak przekąski. Do ciast można dodać przyprawy, takie jak słodka lub ostra papryka, grubo zmielony pieprz czarny lub ziołowy czy nasiona kopru włoskiego. Sprawdzą się też suszone zioła. Smak taralli podkręci bazylia, oregano i tymianek.

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do misy miksera wsypać mąkę pszenną i sól. Wlać oliwę z oliwek. Miksować na niskich obrotach, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich wałeczki o długości około 12 cm i średnicy około 1 cm. Połączyć końce, tak aby lekko na siebie zachodziły. Docisnąć i uformować okręgi. Odkładać na deskę.
  • W garnku zagotować wodę z solą. Taralli gotować partiami 2 minuty, do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
  • Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 30 minut, aż staną się rumiane.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i zjeść w ciągu 2 tygodni.
  • Podawać jako przekąskę.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej