Idealna przekąska nie tylko dla wegetarian. Smak i prostota w jednym

Idealna przekąska nie tylko dla wegetarian. Smak i prostota w jednym
Autor: Shutterstock.com Idealna przekąska nie tylko dla wegetarian. Smak i prostota w jednym
łatwy
10 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Aromatyczna, wegetariańska przekąska. Te przepyszne pieczarki nadziewane szpinakiem i fetą smakują obłędnie i świetnie sprawdzą się na każdą porę dnia. Wystarczy kilka składników, by przygotować przepyszne, aromatyczne przekąski. Zasmakują każdemu.

Faszerowane pieczarki, które smakują obłędnie. Wystarczy kilka składników

Pieczarki ze szpinakiem i fetą to świetny sposób na ciekawą przekąskę. Można je wykorzystać zarówno jako drugie śniadanie, jak i na kolację czy przekąskę na imprezę. Jest to idealnie wegetariańskie danie, które sprawdzi się o każdej porze dnia.

A co więcej, przygotowanie tego dania jest niezwykle proste. Wystarczy kilka kroków i składników, by móc rozkoszować się tymi pysznymi pieczarkami. To naprawdę nieskomplikowany przepis, do którego nie będziemy potrzebować żadnych specjalnych umiejętności.

Co więcej, można go dowolnie modyfikować. Jeśli chcemy możemy zamienić suszone pomidory na paprykę. Ser feta można zamienić na ricottę, parmezan lub mozzarellę. Możemy również nieco poeksperymentować z przyprawami dodając na przykład zioła włoskie. Sprawdzi się również mrożony szpinak zamiast świeżego.

To proste i smaczne danie warto wypróbować. Zasmakuje ono nie tylko wegetarianom, ale wszystkim. Jest proste w przygotowaniu, nie zajmuje dużo czasu i smakuje wyśmienicie - czyli wszystko, czego można chcieć od przekąski.

SKŁADNIKI

  • 8 dużych pieczarek
  • 200 g sera feta
  • 1 jajko
  • 120 g liści szpinaku
  • 3 szalotki
  • 40 g suszonych pomidorów
  • garść liści bazylii
  • skórka z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Usuwamy nóżki z pieczarek.
  • Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Szpinak, szalotkę i pomidory drobno siekamy.
  • Mieszamy je w misce z rozdrobnioną fetą i pozostałymi składnikami (oprócz oliwy z oliwek).
  • Rozkładamy nadzienie do pieczarek i skraplamy całość oliwą.
  • Przykrywamy folią i pieczemy 15 minut.
  • Zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 20 minut.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej