Grillowane jabłka w szynce. Oryginalna przekąska na sylwestra i nie tylko

jabłka w szynce
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Grillowane jabłka w szynce to przepis na przekąskę na ostatnią chwilę. To małe danie robi się w kilka minut, a efekt końcowy jest przepyszny i bardzo efektowny. Łączą się tu różne smaki i faktury. Jabłka z szynką przyrządzone według tego przepisu to doskonała i ciekawa przekąska na sylwestra i karnawałową imprezę.

Przepis na grillowane jabłka w szynce

  • Przepis jest bardzo łatwy i szybki. To przekąską last minute, której przyrządzenie zajmie niewiele ponad 10 minut.
  • Na liście składników jest kilka produktów, które są w sklepach przez cały rok.
  • Do przekąski najlepiej pasują szynki dojrzewające jak prosciutto czy parmeńska. Można też użyć boczku pokrojonego na bardzo cienkie plasterki.
  • Przekąskę podaje się z serem feta, ale równie dobra będzie ze mozzarellą, goudą lub serem pleśniowym.
  • Oprócz tymianku jabłka w szynce można doprawić suszoną bazylią lub oregano.
  • Jabłka w szynce smaży się na patelni grillowej. Można je upiec na tradycyjnym grillu lub w piekarniku.
  • To pomysł na przekąskę na zimno na sylwestra, ale dzięki dostępności składników i szybkości przyrządzenia sprawdzi się przez cały rok na różne okazje.

 

SKŁADNIKI

  • 1 duże jabłko
  • 100 g szynki dojrzewającej
  • 100 g sera feta
  • 4 łyżki posiekanych orzechów
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłko przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na plastry o grubości około 3 mm. Skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem.
  • Plastry jabłek zawinąć w szynkę.
  • Smażyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Jabłka w szynce ułożyć na półmisku lub dekoracyjnej desce. Posypać pokruszoną fetą, orzechami i tymiankiem. Skropić miodem.
  • Podawać od razu jako przekąskę.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej