Gofry ziemniaczane z wędliną - efektowne i mniej kaloryczne od placków ziemniaczanych
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Gofry ziemniaczane z wędliną choć w smaku przypominają placki ziemniaczane, to są od nich zdecydowanie mniej kaloryczne. Efektowna forma zachęci do ich zjedzenia nawet niejadka.
Gofry ziemniaczane z wędliną mogą być imprezową przekąską albo samodzielnym obiadem. Warto wtedy podać do nich ciepły sos grzybowy, można też podać je z sosem tzatziki albo kwaśną śmietaną. W wersji luksusowej można zastąpić wędlinę wędzonym łososiem lub pstrągiem.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 200 g wędliny
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- czosnek granulowany
- mielona słodka papryka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- pieprz i sól do smaku
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną cebulę drobno posiekać.
- Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (jak na placki), odcisnąć z nadmiaru płynu. Płyn odstawić, wodę z wierzchu odlać, a skrobię dodać z powrotem do ziemniaków.
- Paprykę drobno pokroić, podobnie zrobić z wędliną
- Do ziemniaków dodać cebulę, pokrojoną wędlinę i paprykę, jajka, oba rodzaje mąki, starannie wymieszać.
- Gofrownicę rozgrzać i nasmarować tłuszczem za pomocą silikonowego pędzelka.
- Nakładać porcje ziemniaczanego ciasta i piec do uzyskania złotego koloru. Podawać natychmiast, ale takie gofry smakują też doskonale odgrzewane w piekarniku.