Gofry ziemniaczane z wędliną - efektowne i mniej kaloryczne od placków ziemniaczanych

Gofry ziemniaczane z wędliną - efektowne i mniej kaloryczne od placków ziemniaczanych
Autor: Shutterstock Gofry ziemniaczane to niedrogi i efektowny sposób na wykorzystanie ziemniaków i resztek wędlin. Kusząca forma, mniej kalorii niż w przypadku placków, same zyski
łatwy
50 min
4

Gofry ziemniaczane z wędliną choć w smaku przypominają placki ziemniaczane, to są od nich zdecydowanie mniej kaloryczne. Efektowna forma zachęci do ich zjedzenia nawet niejadka.

Gofry ziemniaczane z wędliną mogą być imprezową przekąską albo samodzielnym obiadem. Warto wtedy podać do nich ciepły  sos grzybowy, można też podać je z sosem tzatziki albo kwaśną śmietaną. W wersji luksusowej można zastąpić wędlinę wędzonym łososiem lub pstrągiem.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g wędliny
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • czosnek granulowany
  • mielona słodka papryka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pieprz i sól do smaku
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obraną cebulę drobno posiekać.
  • Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych  oczkach (jak na placki), odcisnąć z nadmiaru płynu. Płyn odstawić, wodę z wierzchu odlać, a skrobię dodać z powrotem do ziemniaków.
  • Paprykę drobno pokroić, podobnie zrobić z wędliną
  • Do ziemniaków dodać cebulę, pokrojoną wędlinę i paprykę, jajka, oba rodzaje mąki, starannie wymieszać.
  • Gofrownicę rozgrzać i nasmarować tłuszczem za pomocą silikonowego pędzelka.
  • Nakładać porcje ziemniaczanego ciasta i piec do uzyskania złotego koloru. Podawać natychmiast, ale takie gofry smakują też doskonale odgrzewane w piekarniku.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej