Glazurowane ziemniaczki z zielonym groszkiem i miętą - niesamowity dodatek do obiadu lub samodzielne danie
2021-09-24

łatwy
25 min
2
Dieta bezglutenowa
Glazurowane ziemniaczki z zielonym groszkiem i miętą to niesamowity dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Niby taki zwyczajny, z pospolitych produktów, a smakuje jak danie godne najlepszych restauracji.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki świeżego lub mrożonego zielonego groszku
- 0,5 kg drobnych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki bulionu drobiowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka świeżo siekanych liści mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki dokładnie wyszorować, pokroić na połówki i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie.
- Groszek umieścić w misce i zalać go wodą z gotowania ziemniaków, zostawić na 1 minutę, odcedzić i przelać zimną wodą.
- Na dużej patelni rozpuścić masło, wrzucić ziemniaki, groszek, posolić i zalać bulionem.
- Zwiększyć ogień i gotować mieszając , aż płyn się zredukuje i postanie glazura - ok 5-8 min.
- Podawać posypane siekaną miętą i natką pietruszki.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?