Glazurowane ziemniaczki z zielonym groszkiem i miętą - niesamowity dodatek do obiadu lub samodzielne danie

Glazurowane ziemniaczki z zielonym groszkiem i miętą - niesamowity dodatek do obiadu lub samodzielne danie
Autor: Shutterstock Glazurowane ziemniaczki z groszkiem i miętą na turkusowym talerzu.
łatwy
25 min
2

Dieta bezglutenowa

Glazurowane ziemniaczki z zielonym groszkiem i miętą to niesamowity dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Niby taki zwyczajny, z pospolitych produktów, a smakuje jak danie godne najlepszych restauracji.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • 0,5 kg drobnych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżo siekanych liści mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki dokładnie wyszorować, pokroić na połówki i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie.
  • Groszek umieścić w misce i zalać go wodą z gotowania ziemniaków, zostawić na 1 minutę,  odcedzić i przelać zimną wodą.
  • Na dużej patelni rozpuścić masło, wrzucić ziemniaki, groszek, posolić i zalać bulionem.
  • Zwiększyć ogień i gotować mieszając , aż płyn się zredukuje i postanie glazura - ok 5-8 min.
  • Podawać posypane siekaną miętą i natką pietruszki.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej