Galaretka z kurczakiem, warzywami i jajkiem: przepis na auszpik z drobiu [WIDEO]

Galaretka z kurczakiem, warzywami i jajkiem: przepis na auszpik z drobiu
Autor: Shutterstock.com Galaretka z kurczakiem, warzywami i jajkiem to wyborny przepis na auszpik z drobiu
łatwy
30 min
2

Galareta z kurczakiem, groszkiem i jajkiem - ten przepis zna chyba każdy, bo galareta z kurczakiem to popularna przekąska na imprezach wszelkiej maści. Masz ochotę przypomnieć sobie ten smak? Zrób zatem klasyczną galaretę z kurczakiem w filiżankach, jaką kiedyś podawano na imieninach.

SKŁADNIKI

  • Nieduża pierś z kurczaka
  • Warzywa: groszek, kukurydza, małe różyczki brokułów, natka, marchewka
  • Jajo ugotowane na twardo
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • Ziele angielskie, listek laurowy
  • Żelatyna (ilość uzależniona od objętości bulionu – zgodnie z przepisem na opakowaniu)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka i marchewkę włóż do bulionu i zagotuj. Dodaj ziele angielskie i listek laurowy. Pod koniec gotowania dodaj także brokuły.
  • Gdy warzywa i mięso będą miękkie, odcedź je z wywaru - pieprz i listek wyrzuć.
  • Żelatynę rozrób według przepisu na opakowaniu. Dodaj do bulionu i jeszcze raz całość zagotuj.
  • Warzywa i kurczaka potnij na małe kawałki
  • Na dno miseczek lub foremek układaj pokrojone na plasterki jajko, kukurydzę, kurczaka, pozostałe warzywa. 
  • Na koniec zalej warzywa wystudzonym bulionem – włóż do lodówki i poczekaj, aż stężeje.
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?
Judyta Wanicka
więcej