Galaretka z kurczakiem, warzywami i jajkiem: przepis na auszpik z drobiu [WIDEO]
2021-03-30
łatwy
30 min
2
Galareta z kurczakiem, groszkiem i jajkiem - ten przepis zna chyba każdy, bo galareta z kurczakiem to popularna przekąska na imprezach wszelkiej maści. Masz ochotę przypomnieć sobie ten smak? Zrób zatem klasyczną galaretę z kurczakiem w filiżankach, jaką kiedyś podawano na imieninach.
SKŁADNIKI
- Nieduża pierś z kurczaka
- Warzywa: groszek, kukurydza, małe różyczki brokułów, natka, marchewka
- Jajo ugotowane na twardo
- 3-4 szklanki bulionu warzywnego
- Ziele angielskie, listek laurowy
- Żelatyna (ilość uzależniona od objętości bulionu – zgodnie z przepisem na opakowaniu)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka i marchewkę włóż do bulionu i zagotuj. Dodaj ziele angielskie i listek laurowy. Pod koniec gotowania dodaj także brokuły.
- Gdy warzywa i mięso będą miękkie, odcedź je z wywaru - pieprz i listek wyrzuć.
- Żelatynę rozrób według przepisu na opakowaniu. Dodaj do bulionu i jeszcze raz całość zagotuj.
- Warzywa i kurczaka potnij na małe kawałki
- Na dno miseczek lub foremek układaj pokrojone na plasterki jajko, kukurydzę, kurczaka, pozostałe warzywa.
- Na koniec zalej warzywa wystudzonym bulionem – włóż do lodówki i poczekaj, aż stężeje.
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?