Frytki ze szparagów. Chrupiące i pełne smaku

frytki ze szparagów
Autor: Shutterstock Frytki ze szparagów to pyszna i oryginalna wege przekąska.
łatwy
30 min
4

Kto lubi frytki, na pewno zainteresuje się tym oryginalnym przepisem. Pyszne i aromatyczne frytki ze szparagów to pomysł na obłędną przekąskę, która zachwyci smakiem i łatwym przygotowaniem. Do frytek warto podać aksamitny sos, który stanowi ich doskonałe uzupełnienie.

Jak zrobić frytki ze szparagów?

Obrane szparagi należy zgiąć w 1/3 długości i ułamać zdrewniałe końce. Następnie obtacza się je w mące, jajku oraz panierce panko wymieszanej ze startym parmezanem. Tak przygotowanie szparagi układa się na blasze do pieczenia i wstawia do piekarnika. Czas pieczenia wynosi 20 minut. W międzyczasie warto zrobić sos z majonezu, jogurtu greckiego, musztardy i czosnku.

Przepis na frytki ze szparagów

  • To łatwy i sprawdzony przepis na oryginalne frytki z warzyw. Pieczone szparagowe frytki robi się w kilku prostych krokach.
  • Przygotowanie tej wege przekąski na ciepło nie jest czasochłonny. Pyszny posiłek robi się w niecałe pół godziny.
  • Do przygotowania frytek potrzebne są łatwo dostępne produkty. Sezon na szparagi jest krótki, więc warto z niego korzystać.
  • Japońska panierka panko jest dostępna w wielu większych sklepach spożywczych, internetowych i z żywnością azjatycką.
  • Smak panierki można podkręcić, dodając mielone chili, curry czy suszone zioła. Sprawdzi się także biały lub czarny sezam oraz zmielone orzechy.

Kiedy podawać szparagowe frytki?

Frytki ze szparagów podane z sosem majonezowym to propozycja na lekki obiad lub przekąskę na ciepło. Świetnie smakują jako dodatek do dania głównego. Sprawdzą się też na kolację. Można podać je na imprezie, na wieczorze filmowym lub do przegryzania w czasie meczu, kiedy emocje sięgają zenitu.

SKŁADNIKI

  • 16 szparagów
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka panierki panko
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

  • sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi obrać i ułamać zdrewniałe końcówki. Doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz panierce panko wymieszanej z parmezanem.
  • Ułożyć na na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 20 minut.
  • Kiedy szparagi się pieką, przygotować sos. Majonez wymieszać z jogurtem greckim, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Szparagowe frytki podawać na gorąco z sosem majonezowym.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Anna Szulc-Górska
więcej