Fondue serowe - przepis na ucztę serową w miłym gronie

2021-03-29
Fondue serowe - przepis na ucztę serową w miłym gronie
Autor: Shutterstock Fondue serowe - przepis na ucztę serową w miłym gronie
łatwy
10 min
4

Fondue serowe jada się najczęściej ze specjalnego garnka do fondue, który ustawia się na podgrzewaczu. Na długie, dwuzębne widelce, które są częścią zestawu do fondue, nabijamy kawałki bagietki pokrojonej w kostkę, maczamy w płynnym serze i przekładamy na talerzyk. Serowa uczta fondue jest pretekstem do spotkania towarzyskiego w miłym gronie. I możemy nie przejmować się zestawem do fondue - wystarczy ładny garnek i patyczki do szaszłyków - najważniejsza bowiem jest miła atmosfera i radość wspólnego biesiadowania.

Zestaw do fondue to zazwyczaj naczynie z żeliwa lub kamionki z grubymi ściankami i dnem, 6 widelczyków - szpadek o długich trzonkach oraz podgrzewacz na denaturat ze specjalnym stojaczkiem, na którym ustawiamy garnek.

SKŁADNIKI

  • 30 dag grojera
  • 30 dag ementalera
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml białego wytrawnego wina
  • 5 łyżeczek kirszu (wiśniówki)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • pieprz mielony, najlepiej biały
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeden ząbek czosnku przekroić i wysmarować nim wnętrze naczynia do fondue. Wlać wino i sok z cytryny, dodać drobniutko posiekany drugi ząbek czosnku. Całość zagotować na małym ogniu. Do wina dodawać stopniowo starte sery, mieszając, aż masa serowa stanie się jednolita i gładka.
  • Zdjąć z ognia. Mąkę wymieszać z wiśniówką i dolać do gorącej masy. Mieszać, aż zgęstnieje. Przyprawić szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej. Gdy masa serowa będzie gładka i uzyska konsystencję kremu, przenieść naczynie z kuchenki na podgrzewacz do fondue. Mieszać od czasu do czasu aby nie przywierało do dna.
  • Podawać z bagietką, grzankami lub świeżymi warzywami pokrojonymi w dużą kostkę lub słupki.
Redakcja
więcej