Fondue serowe - przepis na ucztę serową w miłym gronie
Fondue serowe jada się najczęściej ze specjalnego garnka do fondue, który ustawia się na podgrzewaczu. Na długie, dwuzębne widelce, które są częścią zestawu do fondue, nabijamy kawałki bagietki pokrojonej w kostkę, maczamy w płynnym serze i przekładamy na talerzyk. Serowa uczta fondue jest pretekstem do spotkania towarzyskiego w miłym gronie. I możemy nie przejmować się zestawem do fondue - wystarczy ładny garnek i patyczki do szaszłyków - najważniejsza bowiem jest miła atmosfera i radość wspólnego biesiadowania.
Zestaw do fondue to zazwyczaj naczynie z żeliwa lub kamionki z grubymi ściankami i dnem, 6 widelczyków - szpadek o długich trzonkach oraz podgrzewacz na denaturat ze specjalnym stojaczkiem, na którym ustawiamy garnek.
SKŁADNIKI
- 30 dag grojera
- 30 dag ementalera
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml białego wytrawnego wina
- 5 łyżeczek kirszu (wiśniówki)
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- pieprz mielony, najlepiej biały
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeden ząbek czosnku przekroić i wysmarować nim wnętrze naczynia do fondue. Wlać wino i sok z cytryny, dodać drobniutko posiekany drugi ząbek czosnku. Całość zagotować na małym ogniu. Do wina dodawać stopniowo starte sery, mieszając, aż masa serowa stanie się jednolita i gładka.
- Zdjąć z ognia. Mąkę wymieszać z wiśniówką i dolać do gorącej masy. Mieszać, aż zgęstnieje. Przyprawić szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej. Gdy masa serowa będzie gładka i uzyska konsystencję kremu, przenieść naczynie z kuchenki na podgrzewacz do fondue. Mieszać od czasu do czasu aby nie przywierało do dna.
- Podawać z bagietką, grzankami lub świeżymi warzywami pokrojonymi w dużą kostkę lub słupki.