Filety z karpia w galarecie

2021-03-29
Filety z karpia w galarecie
Autor: thinkstockphotos.com W galaretce można przygotować filetowaną rybę.
łatwy
40 min
4

Podajemy przepis na karpia w galarecie po żydowsku. Potrawa równie smaczna, co efektowna. Sprawdź, jak przyrządzić karpia wigilijnego w oryginalny sposób, jakiego do tej pory nie było w twoim wigilijnym menu. 

Polecamy także: Przepis na karpia żydowsku  Soni, mamy Gołdy Tencer oraz Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami.

Sprawdź również >>> Karp smażony w sosie jogurtowym

SKŁADNIKI

  • 4 filety z karpia - Jakiego karpia do galarety wybrać? Sprawdź tutaj
  • 1 l wywaru rybnego
  • 1 mała obgotowana marchewka
  • 1 duża cebula w plasterki
  • 1 ząbek czosnku posiekany w plasterki
  • 50 g namoczonych rodzynek
  • 50 g migdałów
  • łyżeczka brązowego cukru
  • żelatyna sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Najpierw na patelni należy podsmażyć cebulę z czosnkiem. Gdy zaczną się rumienić, dodajemy cukier, rodzynki i migdały.

    Zalewamy całość 100 ml bulionu i dusimy przez 7 minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do brytfanki.

    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety z karpia, które doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy ryba się usmaży, przekładamy ją do brytfanki i kładziemy na cebuli z rodzynkami i migdałami.

    Żelatynę mieszamy z wywarem rybnym i zalewamy karpia. Całość dekorujemy marchewką.

    Wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.