Filety z karpia w galarecie
Podajemy przepis na karpia w galarecie po żydowsku. Potrawa równie smaczna, co efektowna. Sprawdź, jak przyrządzić karpia wigilijnego w oryginalny sposób, jakiego do tej pory nie było w twoim wigilijnym menu.
Polecamy także: Przepis na karpia żydowsku Soni, mamy Gołdy Tencer oraz Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami.
Sprawdź również >>> Karp smażony w sosie jogurtowym
SKŁADNIKI
- 4 filety z karpia - Jakiego karpia do galarety wybrać? Sprawdź tutaj
- 1 l wywaru rybnego
- 1 mała obgotowana marchewka
- 1 duża cebula w plasterki
- 1 ząbek czosnku posiekany w plasterki
- 50 g namoczonych rodzynek
- 50 g migdałów
- łyżeczka brązowego cukru
- żelatyna sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Najpierw na patelni należy podsmażyć cebulę z czosnkiem. Gdy zaczną się rumienić, dodajemy cukier, rodzynki i migdały.
Zalewamy całość 100 ml bulionu i dusimy przez 7 minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do brytfanki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety z karpia, które doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy ryba się usmaży, przekładamy ją do brytfanki i kładziemy na cebuli z rodzynkami i migdałami.
Żelatynę mieszamy z wywarem rybnym i zalewamy karpia. Całość dekorujemy marchewką.
Wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.