Faszerowane pieczarki zawsze robię z tym farszem. To wyśmienita przekąska na weekend i nie tylko

pieczarki faszerowane kurczakiem
Autor: Shutterstock Nadziej pieczarki i wstaw do piekarnika. W mig zrobi pyszną i aromatyczną przekąskę.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Pieczarki to popularne i łatwo dostępne grzyby, z których można przygotować obłędne dania. Jednym z przepisów, który warto sprawdzić, są pieczarki faszerowane kurczakiem. To znakomita przekąska nie tylko na weekend, której przygotowanie jest łatwe. Poznajcie łatwy i szybki przepis na pełne smaku i aromatu pieczarki po brzegi nadziane farszem z kurczaka.

Czym najlepiej faszerować pieczarki?

Przepisów na faszerowane pieczarki nie brakuje i wciąż powstają nowe receptury. Do tego zacnego grona właśnie dołączył przepis na pieczarki wypełnione nadzieniem z kurczaka. To małe danie przyrządza się z kilku składników. Lista niezbędnych produktów nie jest długa i obejmuje artykuły spożywcze, które można kupić w wielu sklepach przez cały rok. To najlepsze składniki do faszerowania pieczarek.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić w domu obłędne faszerowane pieczarki według tego prostego przepisu? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • duże pieczarki
  • pierś kurczaka
  • żółty ser
  • cebula
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie

Jak zrobić pieczarki faszerowane kurczakiem?

Przepis na pełne smaku i aromatu pieczarki faszerowane piersią kurczaka z piekarnika nie jest trudny. To dobra lekcja dla tych, którzy dopiero uczą się gotować w domu. W tym małym daniu nic nie można zepsuć. Wybierając ten przepis, macie pewność, że wszystko się uda i będzie smakować najlepiej na świecie.

Jak więc przyrządzić pyszne pieczarki po brzegi wypełnione farszem z kurczaka? Ten przepis można zaliczyć do łatwych receptur na domowe przekąski na ciepło. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a danie wyjdzie na medal.

  • 1. krok – przygotowanie pieczarek do faszerowania
  • 2. krok – przygotowanie farszu z kurczaka do pieczarek
  • 3. krok – nadzianie pieczarek farszem
  • 4. krok – upieczenie pieczarek faszerowanych kurczakiem w piekarniku

Jak długo piec pieczarki faszerowane w piekarniku?

Pyszne domowe pieczarki faszerowane aromatycznym nadzieniem z kurczaka to wyśmienita przekąską, którą piecze się w piekarniku. Trzeba go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Pieczarki faszerowane piersią kurczaka piecze się przez 25 minut. W tym czasie nabiorą wyjątkowo dobrego smaku i staną się aromatyczne, a ser przyjemnie się roztopi. Razem z pieczarkami można upiec inne warzywa jak pomidorki koktajlowe czy pokrojoną w słupki marchewkę.

SKŁADNIKI

  • 8 dużych pieczarek
  • 200 g piersi kurczaka
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka pokroić w małą kostkę i doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
  • Oczyszczone i opłukane pieczarki osuszyć i usunąć nóżki. Drobno je posiekać.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane nóżki pieczarek. Smażyć minutę, często mieszając.
  • Dodać kurczaka i smażyć, aż mięso zacznie się rumienić.
  • Do kapeluszy pieczarek nałożyć porcje farszu.
  • Pieczarki ułożyć w formie do zapiekania. Wierzch posypać startym żółtym serem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Podawać na ciepło jako przekąskę.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej