Faszerowane pieczarki zawsze robię z tym farszem. To wyśmienita przekąska na weekend i nie tylko

Dieta bezglutenowa
Pieczarki to popularne i łatwo dostępne grzyby, z których można przygotować obłędne dania. Jednym z przepisów, który warto sprawdzić, są pieczarki faszerowane kurczakiem. To znakomita przekąska nie tylko na weekend, której przygotowanie jest łatwe. Poznajcie łatwy i szybki przepis na pełne smaku i aromatu pieczarki po brzegi nadziane farszem z kurczaka.
Czym najlepiej faszerować pieczarki?
Przepisów na faszerowane pieczarki nie brakuje i wciąż powstają nowe receptury. Do tego zacnego grona właśnie dołączył przepis na pieczarki wypełnione nadzieniem z kurczaka. To małe danie przyrządza się z kilku składników. Lista niezbędnych produktów nie jest długa i obejmuje artykuły spożywcze, które można kupić w wielu sklepach przez cały rok. To najlepsze składniki do faszerowania pieczarek.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić w domu obłędne faszerowane pieczarki według tego prostego przepisu? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- duże pieczarki
- pierś kurczaka
- żółty ser
- cebula
- czosnek
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie
Jak zrobić pieczarki faszerowane kurczakiem?
Przepis na pełne smaku i aromatu pieczarki faszerowane piersią kurczaka z piekarnika nie jest trudny. To dobra lekcja dla tych, którzy dopiero uczą się gotować w domu. W tym małym daniu nic nie można zepsuć. Wybierając ten przepis, macie pewność, że wszystko się uda i będzie smakować najlepiej na świecie.
Jak więc przyrządzić pyszne pieczarki po brzegi wypełnione farszem z kurczaka? Ten przepis można zaliczyć do łatwych receptur na domowe przekąski na ciepło. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a danie wyjdzie na medal.
- 1. krok – przygotowanie pieczarek do faszerowania
- 2. krok – przygotowanie farszu z kurczaka do pieczarek
- 3. krok – nadzianie pieczarek farszem
- 4. krok – upieczenie pieczarek faszerowanych kurczakiem w piekarniku
Jak długo piec pieczarki faszerowane w piekarniku?
Pyszne domowe pieczarki faszerowane aromatycznym nadzieniem z kurczaka to wyśmienita przekąską, którą piecze się w piekarniku. Trzeba go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Pieczarki faszerowane piersią kurczaka piecze się przez 25 minut. W tym czasie nabiorą wyjątkowo dobrego smaku i staną się aromatyczne, a ser przyjemnie się roztopi. Razem z pieczarkami można upiec inne warzywa jak pomidorki koktajlowe czy pokrojoną w słupki marchewkę.
SKŁADNIKI
- 8 dużych pieczarek
- 200 g piersi kurczaka
- 100 g startego żółtego sera
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka pokroić w małą kostkę i doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
- Oczyszczone i opłukane pieczarki osuszyć i usunąć nóżki. Drobno je posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane nóżki pieczarek. Smażyć minutę, często mieszając.
- Dodać kurczaka i smażyć, aż mięso zacznie się rumienić.
- Do kapeluszy pieczarek nałożyć porcje farszu.
- Pieczarki ułożyć w formie do zapiekania. Wierzch posypać startym żółtym serem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Podawać na ciepło jako przekąskę.