Fasolka mamut z bazyliowym pesto -przepis na grilla
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Fasolka szparagowa mamut przygotowana na grillu to fantastyczna odmiana dla gotowanej fasolki. Chrupiąca, lekko grillowana z aromatycznym sosem ze świeżej bazylii. Doskonała w duecie z pieczonymi lub grillowanymi rybami lub jako ciepła przystawka przed głównym daniem z grilla. Sprawdź, jak ją przygotować.
Fasolka mamut w sosie pomidorowym
Sałatka nicejska z fasolką szparagową
SKŁADNIKI
- duża garść zielonej fasolki „mamut”
- sól gruboziarnista
- pieprz świeżo mielony
- oliwa z oliwek do posmarowania
- Pesto:
- około 2 szklanki listków bazylii
- garść orzechów nerkowca
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
- 2 ząbki czosnku grubo pokrojone
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę umyć, oczyścić z łodyżek i ugotować al dente w wodzie lub na parze (w obu przypadkach około 10-15 min). Odsączyć ugotowana fasolkę z wody i lekko ostudzić.
- Aby zrobić pesto, trzeba na rozgrzanej suchej patelni uprażyć orzechy nerkowca. Bazylię zmiksować w blenderze razem z solą pieprzem, czosnkiem i odrobiną oliwy.
- Po chwili dodać rozdrobnione orzechy i resztę oliwy. Zmiksować tak, aby były odczuwalne małe grudki orzechów.
- Fasolkę posmarować oliwą z obu stron, posolić grubo zmieloną solą i pieprzem.
- Grillować na rozgrzanym grillu z jednej i drugiej strony, aż pojawią się rumiane paseczki. Podawać z bazyliowym pesto