Fasolka mamut z bazyliowym pesto -przepis na grilla

2021-03-29
Magdalena Chajko
Fasolka mamut z bazyliowym pesto
Autor: Shutterstock Fasolka mamut z bazyliowym pesto znakomicie pasuje do drobiu z grilla.
łatwy
30 min
4

Fasolka szparagowa mamut przygotowana na grillu to fantastyczna odmiana dla gotowanej fasolki. Chrupiąca, lekko grillowana z aromatycznym sosem ze świeżej bazylii. Doskonała w duecie z pieczonymi lub grillowanymi rybami lub jako ciepła przystawka przed głównym daniem z grilla. Sprawdź, jak ją przygotować.

Fasolka mamut w sosie pomidorowym

Leczo z fasolką szparagową

Sałatka nicejska z fasolką szparagową

SKŁADNIKI

  • duża garść zielonej fasolki „mamut”
  • sól gruboziarnista
  • pieprz świeżo mielony
  • oliwa z oliwek do posmarowania
  •  
  • Pesto:
  • około 2 szklanki listków bazylii
  • garść orzechów nerkowca
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • 2 ząbki czosnku grubo pokrojone
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę umyć, oczyścić z łodyżek i ugotować al dente w wodzie lub na parze (w obu przypadkach około 10-15 min). Odsączyć ugotowana fasolkę z wody i lekko ostudzić.
  • Aby zrobić pesto, trzeba na rozgrzanej suchej patelni uprażyć orzechy nerkowca. Bazylię zmiksować w blenderze razem z solą pieprzem, czosnkiem i odrobiną oliwy.
  • Po chwili dodać rozdrobnione orzechy i resztę oliwy. Zmiksować tak, aby były odczuwalne małe grudki orzechów.
  • Fasolkę posmarować oliwą z obu stron, posolić grubo zmieloną solą i pieprzem.
  • Grillować na rozgrzanym grillu z jednej i drugiej strony, aż pojawią się rumiane paseczki. Podawać z bazyliowym pesto
Magdalena Chajko