Fantastyczne smażone kuleczki cukiniowe z miętą i serem
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Smażone kuleczki cukiniowe to pyszna przekąska, która ma szansę stać się hitem imprezy. Z zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie, z delikatnym i świeżym aromatem mięty. Znakomicie smakują podane do piwa.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 5 kromek białego chleba
- 50 g żółtego sera
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 2 jajka
- pieprz i sól
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie umyj i zetrzyj na tarce, posyp solą i odstaw na 10 min. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, chleb zmiel w blenderze.
- Cukinię odcedź z nadmiaru płynu i wymieszaj z chlebem i serem. Dodaj posiekaną drobno miętę i żółtka jaj. Przypraw do smaku.
- Białka jajek ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą warzywną. Z masy formuj niewielkie kulki i smaż w głębokim tłuszczu na złoto.