Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego - szparagi, szynka, ser

Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego - szparagi, szynka, ser
Autor: Shutterstock.com Ekspresowe przekąski z ciasta francuskiego ze szparagami, szynką i serem
łatwy
20 min
6

Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego to świetny pomysł nie tylko na domówkę. Takie szybkie przekąski na ciepło z chęcią zje rodzina przed telewizorem. Można je także podać jako dodatek do filiżanki czystej zupy. Wystarczy dodać szparagi, szynkę i ser. I gotowe! 

Czy rozmrażać ciasto francuskie przed pieczeniem?

Często mnie pytacie, czy rozmrażać surowe ciasto francuskie przed pieczeniem? Ciasto powinniśmy rozmrozić. Ale bez przesady. Wystarczy ciasto francuskie z zamrażarki na 30 do 40 minut przed przygotowaniem ciastek lub przekąsek. Pamiętajcie, że to warstwy masła i mąki, więc rozmraża się bardzo szybko. Jeśli wyjmiecie ciasto za wcześnie, to po wałkowaniu i upieczeniu stanie się gumowate i nie będzie rozdzielać się na płatki. 

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek szparagów 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz
  • 350 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 g sera żółtego, startego
  • 12 plastrów szynki wieprzowej
  • 1 jajko ubite, do posmarowania
  • 1 łyżeczka mieszanki sezamu zwykłego i czarnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Szparagi umyj. Odłam zdrewniałe końcówki. Przekrój na 2 lub 3 części. Przypraw oliwą, solą i pieprzem. 
  • Na stolnicy lub blacie lekko posypanej mąką rozwałkuj ciasto francuskie do postaci dużego prostokąta, mniej więcej dwukrotnie większego od pierwotnego. Wyrównaj krawędzie i pokrój na 12 kwadratów. (Używam do tego noża do pizzy).
  • Każdy kwadrat posyp tartym serem. Na serze ułóż plasterek szynki.  Następnie dodaj 3-4 łodygi szparagów (w zależności od wielkości) i 1-2 łyżki tartego sera.
  • Podnieś dwa przeciwległe rogi kwadratów ciasta francuskiego i owiń je wokół szparagów. Dociśnij, aby uszczelnić.
  • Posmaruj ciasto francuskie z rozmąconym jajkiem. Posyp sezamem.
  • Piecz około 12-15 minut, aż ciasto francuskie urośnie i będzie zarumienione. Podawaj póki gorące!
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej