Dżem z boczku wędzonego [doskonała zakąska do piwa]
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Brzmi zadziwiająco? Ale za to jak smakuje!!! Dżem z boczku wędzonego to wspaniała zakąska do piwa. Przepis idealny dla wszystkich amatorów boczku.
SKŁADNIKI
- 500 g wędzonego boczku (bez skóry)
 - 2 łyżki musztardy
 - 2 łyżki miodu
 - 40 ml octu (może być winny)
 - odrobina suszonego chili (opcjonalnie)
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek kroimy w kostkę albo cienkie słupki, podsmażamy na patelni, aż do chrupkości. Odsączamy go z tłuszczu na ręczniku papierowym.
 - Osuszony boczek przekładamy z powrotem na patelnię, dodajemy, musztardę i ocet i wszystko razem mieszamy, podsmażamy i redukujemy.
 - Jeśli ktoś lubi można dodać odrobinę chili. Przekładamy do słoiczków. Podajemy z chlebem lub krakersami i piwem.