Dżem z boczku wędzonego [doskonała zakąska do piwa]
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Brzmi zadziwiająco? Ale za to jak smakuje!!! Dżem z boczku wędzonego to wspaniała zakąska do piwa. Przepis idealny dla wszystkich amatorów boczku.
SKŁADNIKI
- 500 g wędzonego boczku (bez skóry)
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 40 ml octu (może być winny)
- odrobina suszonego chili (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek kroimy w kostkę albo cienkie słupki, podsmażamy na patelni, aż do chrupkości. Odsączamy go z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Osuszony boczek przekładamy z powrotem na patelnię, dodajemy, musztardę i ocet i wszystko razem mieszamy, podsmażamy i redukujemy.
- Jeśli ktoś lubi można dodać odrobinę chili. Przekładamy do słoiczków. Podajemy z chlebem lub krakersami i piwem.