Drobiowe kuleczki: idealna przekąska imprezowa
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Drobiowe kuleczki z kurczaka świetnie nadają się na przekąskę na jakąś imprezę, mogą być też podawane do dań głównych jako dodatek. Przygotowanie tego dania wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego warty!
SKŁADNIKI
- 3 duże piersi z kurczaka
- 20 dag sera żółtego
- kilka oliwek
- kilka śliwek
- kilka żurawin
- bułka tarta
- 2 jajka
- olej
- przyprawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dzień wcześniej pokrój jak na kotlety piersi z kurczaka i przypraw je. Następnego dnia możesz zabrać się za robienie kuleczek.
- Na kotlety połóż ser, oliwki, śliwki lub żurawinę lub wszystko inne według uznania.
- Całość zawijaj bardzo ściśle formując kulki, następnie mocz je w jajku na przemian obtaczając w bułce tartej i smaż w głębokim tłuszczu.
- Smaż powoli do momentu, kiedy kuleczki się zrumienią. Następnie kulki włóż do naczynia żaroodpornego i piecz 25 minut w temperaturze 180
o C.