Doskonała pasta z wędzonego kurczaka. Pyszna, sycąca i gotowa w 15 minut
Dieta bezglutenowa
Pasty kanapowe to ciekawa i pyszna alternatywa dla wędlin i serów. Przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu pasta z wędzonego kurczaka ma same zalety. Jest pyszna, aromatyczna i bardzo łatwa do samodzielnego przygotowania w domu. Świetnie smakuje o każdej porze dnia i roku. Zobaczcie, jak zrobić smakowitą pastę kanapkową z wędzonego kurczaka.
Z czego można zrobić pastę do kanapek?
W internecie krąży sporo przepisów na pyszne domowe smarowidła do chleba. Do tego smacznego grona właśnie dołączył łatwy i szybki przepis na pyszną pastę z wędzonego kurczaka. Mięso doskonale komponuje się z kilkoma prostymi i niedrogimi składnikami, które tworzą ten przysmak. Produkty, które wykorzystuje się do przygotowania tej sycącej pasty są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.
Na liście składników potrzebnych do przyrządzenia wyjątkowo dobrej i delikatnej w smaku pasty znalazły się takie produkty jak:
- wędzone udka kurczaka
- cebula
- czosnek
- majonez
- olej
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz oraz zioła prowansalskie
Jak zrobić pastę z wędzonego kurczaka?
Przepis na domową pastę przyrządzoną z wędzonych udek kurczaka nie jest trudny, a przede wszystkim nie wymaga wielu godzin w kuchni. To łatwy i szybki przepis na mięsne smarowidło do chleba.
Jak więc przygotować pyszną pastę do kanapek z wędzonym kurczakiem? Wystarczy zrobić ją tak, jak podano w przepisie.
- 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
- 2. krok – oddzielenie mięsa od kości i zmielenie w maszynce
- 3. krok – wymieszanie zmielonych wędzonych udek z cebulą z czosnkiem, majonezem i przyprawami
Jak podawać pastę z wędzonego kurczaka?
Aromatyczna pasta kanapkowa z wędzonego kurczaka to pomysł na śniadanie. Świetnie zastąpi tradycyjne wędliny, które po pewnym czasie mogą się znudzić. Pysznie smakuje ze świeżym chlebem i domowymi bułeczkami wzbogaconymi ziarnami. Pasta mięsna z kurczaka to również pomysł na kolację. Można przygotować ją na imprezę i podać jako przekąskę w towarzystwie świeżych warzyw pokrojonych w słupki i nachosów.
SKŁADNIKI
- 500 g wędzonych udek kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż nabierze złotego koloru. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Mięso oddzielić od kości. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przełożyć do miski.
- Dodać smażoną cebulę z czosnkiem i majonez. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać.
- Podawać z chlebem na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.