Doskonała pasta z wędzonego kurczaka. Pyszna, sycąca i gotowa w 15 minut

pasta z wędzonego kurczaka
Autor: Shutterstock Idealna do kanapek zamiast wędliny i sera. Oto przepis na pyszną pastę z wędzonego kurczaka.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Pasty kanapowe to ciekawa i pyszna alternatywa dla wędlin i serów. Przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu pasta z wędzonego kurczaka ma same zalety. Jest pyszna, aromatyczna i bardzo łatwa do samodzielnego przygotowania w domu. Świetnie smakuje o każdej porze dnia i roku. Zobaczcie, jak zrobić smakowitą pastę kanapkową z wędzonego kurczaka.

Z czego można zrobić pastę do kanapek?

W internecie krąży sporo przepisów na pyszne domowe smarowidła do chleba. Do tego smacznego grona właśnie dołączył łatwy i szybki przepis na pyszną pastę z wędzonego kurczaka. Mięso doskonale komponuje się z kilkoma prostymi i niedrogimi składnikami, które tworzą ten przysmak. Produkty, które wykorzystuje się do przygotowania tej sycącej pasty są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.

Na liście składników potrzebnych do przyrządzenia wyjątkowo dobrej i delikatnej w smaku pasty znalazły się takie produkty jak:

  • wędzone udka kurczaka
  • cebula
  • czosnek
  • majonez
  • olej
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz oraz zioła prowansalskie

Jak zrobić pastę z wędzonego kurczaka?

Przepis na domową pastę przyrządzoną z wędzonych udek kurczaka nie jest trudny, a przede wszystkim nie wymaga wielu godzin w kuchni. To łatwy i szybki przepis na mięsne smarowidło do chleba.

Jak więc przygotować pyszną pastę do kanapek z wędzonym kurczakiem? Wystarczy zrobić ją tak, jak podano w przepisie.

  • 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
  • 2. krok – oddzielenie mięsa od kości i zmielenie w maszynce
  • 3. krok – wymieszanie zmielonych wędzonych udek z cebulą z czosnkiem, majonezem i przyprawami

Jak podawać pastę z wędzonego kurczaka?

Aromatyczna pasta kanapkowa z wędzonego kurczaka to pomysł na śniadanie. Świetnie zastąpi tradycyjne wędliny, które po pewnym czasie mogą się znudzić. Pysznie smakuje ze świeżym chlebem i domowymi bułeczkami wzbogaconymi ziarnami. Pasta mięsna z kurczaka to również pomysł na kolację. Można przygotować ją na imprezę i podać jako przekąskę w towarzystwie świeżych warzyw pokrojonych w słupki i nachosów.

SKŁADNIKI

  • 500 g wędzonych udek kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż nabierze złotego koloru. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Mięso oddzielić od kości. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przełożyć do miski.
  • Dodać smażoną cebulę z czosnkiem i majonez. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać z chlebem na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej