Domowy serek z jogurtu greckiego: przepis na kremowy twarożek
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Domowy serek z jogurtu greckiego to delikatny twarożek o kremowej konsystencji. Banalnie prosty w przygotowaniu. Świetnie komponuje się z ziołami, warzywami i przyprawami. Kremowy serek z jogurtu greckiego z dodatkiem szczypiorku pasuje na śniadanie. Doskonale rozsmarowuje się na kromce chleba. Jogurtowy twarożek wymieszany z czarnuszką, polany dobrą oliwą lub olejem, podany ze świeżym pieczywem to doskonała przekąska na przyjęcie w gronie przyjaciół.
SKŁADNIKI
- 640 g jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżeczka soli
- Do wyboru świeże zioła lub przyprawy :
- 1 pęczek dowolnych ziół: szczypiorek / natka pietruszki / bazylia / estragon
- 1 łyżka: czarnuszki / kozieradki / suszonych płatków papryki / młotkowanego pieprzu czarnego
- Oraz:
- gęste sitko
- gaza opatrunkowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekane zioła lub przyprawy wymieszać z jogurtem i solą.
- Gęste sitko wyłożyć kilkoma warstwami gazy.
- Jogurt przełożyć do sitka. Gazę zebrać, związać sznurkiem.
- Zawiniątko z jogurtem powiesić w miejscu gdzie będzie mogła ściekać woda, np. nad zlewem. Zostawić na około 24 godziny.
- Gotowy serek przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.