Domowy hamburger z kurczakiem: pyszny i zdrowy!

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Domowy hamburger z kurczakiem: pyszny i zdrowy!
Autor: thinkstockphotos.com Hamburger może być daniem zdrowym i niezbyt kalorycznym - zwłaszcza jeśli użyjemy mięsa kurczaka i bułek pełnoziarnistych
łatwy
25 min
4

Lubisz hamburgery? Koniecznie więc przygotuj je samodzielnie - będą zdrowsze, bardziej wartościowe i przede wszystkim mniej kaloryczne. Domowy hamburger z kurczakiem  jest tego najlepszym dowodem. Sprawdź, jak go zrobić i z jakich składników, by obniżyć kaloryczność dania.

SKŁADNIKI

  • 4 bułki grahamki
  • 20 dag mielonej piersi z kurczaka
  • jajko
  • 1/2 kajzerki namoczonej w mleku
  • 1 i 1/2 cebuli
  • żółta papryka
  • 4 łyżeczki keczupu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • wyciśnięty ząbek czosnku
  • 4 liście sałaty
  • pomidor
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do zmielonego mięsa dodaj jajko, odciśniętą bułkę, jedną posiekaną cebulę, sól, pieprz. Wymieszaj.
  • Uformuj 4 kulki, spłaszcz je, piecz na grillu elektrycznym lub patelni do grillowania z obu stron po ok. 5 minut.

    Pomidora pokrój w plastry, paprykę i resztę cebuli w krążki.
  • Bułki przekrój na pół, opiecz z obu stron na grillu lub w tosterze.
  • Połówkę każdej bułki posmaruj łyżeczką keczupu, połóż cebulę, sałatę, mięso, pomidora i paprykę.
  • Jogurt wymieszaj z wyciśniętym ząbkiem czosnku przypraw do smaku pieprzem. Tym sosem posmaruj pozostałe połówki bułki, przykryj nimi kanapki.
miesięcznik Zdrowie