Do chleba, warzyw i makaronu. Ta pasta z pieczonej papryki jest genialna
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z pieczonej papryki? Najlepszą odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Obłędnie smaczna i aromatyczna pasta z pieczonej papryki wzbogacona greckim serem feta to strzał w dziesiątkę. Idealnie komponuje się z pieczywem i makaronem. Może być też wybornym dipem do warzyw. Poznajcie sprawdzony przepis na przepyszną domową pastę z pieczonej papryki.
Jak upiec paprykę na pastę?
W tym łatwym przepisie na pełną smaku pastą kanapkową główną rolę gra pieczona czerwona papryka. Dzięki pieczeniu w piekarniku papryka zyskuje wyborny smak i aromat, jest miękka i łatwiej obiera się ją ze skórki.
Jak więc upiec paprykę na pastę do chleba? To bardzo prosta czynność. Przekrojoną na pół i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę układa się na blasze lub w formie do pieczenia. Wstawia się ją go nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 220 stopni C. Pieczenie trwa pół godziny. Po tym czasie należy wyjąć paprykę z piekarnika i od razu włożyć do torebki strunowej. Kiedy papryka ostygnie, należy obrać ją ze skórki i zmiksować z pozostałymi składnikami.
Jak zrobić pastę z papryki na kanapki?
Wyjątkowo dobra i pełna obłędnego aromatu pasta do chleba jest łatwa. Jej przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, pasta na pewno się uda i zaskoczy doskonałym smakiem i przyjemną konsystencją.
Jak więc przygotować pastę z pieczonej czerwonej papryki w domu? Aby poznać oryginalny smak tego smarowidła do chleba, wystarczy trzymać się przepisu.
- 1. krok – upieczenie papryki w piekarniku
- 2. krok – obranie papryki ze skórki i zmiksowanie jej z fetą i pozostałymi składnikami
- 3. krok – doprawienie pasty paprykowej
Do czego pasta z pieczonej papryki?
Przepyszna pasta z upieczonej w piekarniku papryki to idealne smarowidło do chleba i bułek. Najlepiej smakuje z domowym pieczywem, ale dobrze komponuje się z waflami ryżowymi czy tortillą. Pastę z pieczonej czerwonej papryki można wykorzystać również jako dip. Świetnie łączy się z pokrojonymi w słupki warzywami, które są wyśmienitą imprezową przekąską. Jeżeli lubicie makarony, pastę możecie wykorzystać jako sos.
SKŁADNIKI
- 300 g sera feta
- 3 słodkie czerwone papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- szczypta płatków chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć do formie do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piec 30 minut. Wyjąć i przełożyć do strunowej torebki. Kiedy ostygną, obrać ze skórki.
- Kawałki papryki przełożyć do blendera. Dodać ser feta i czosnek. Wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dokładnie zmiksować na gładką pastę.
- Doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Wymieszać.
- Podawać z ulubionym pieczywem.