Do chleba, warzyw i makaronu. Ta pasta z pieczonej papryki jest genialna

pasta z pieczonej papryki
Autor: Shutterstock Upiecz paprykę i zmiksuj z fetą. Tak dobrej pasty kanapkowej jeszcze nie jadłeś.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z pieczonej papryki? Najlepszą odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Obłędnie smaczna i aromatyczna pasta z pieczonej papryki wzbogacona greckim serem feta to strzał w dziesiątkę. Idealnie komponuje się z pieczywem i makaronem. Może być też wybornym dipem do warzyw. Poznajcie sprawdzony przepis na przepyszną domową pastę z pieczonej papryki.

Jak upiec paprykę na pastę?

W tym łatwym przepisie na pełną smaku pastą kanapkową główną rolę gra pieczona czerwona papryka. Dzięki pieczeniu w piekarniku papryka zyskuje wyborny smak i aromat, jest miękka i łatwiej obiera się ją ze skórki.

Jak więc upiec paprykę na pastę do chleba? To bardzo prosta czynność. Przekrojoną na pół i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę układa się na blasze lub w formie do pieczenia. Wstawia się ją go nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 220 stopni C. Pieczenie trwa pół godziny. Po tym czasie należy wyjąć paprykę z piekarnika i od razu włożyć do torebki strunowej. Kiedy papryka ostygnie, należy obrać ją ze skórki i zmiksować z pozostałymi składnikami.

Jak zrobić pastę z papryki na kanapki?

Wyjątkowo dobra i pełna obłędnego aromatu pasta do chleba jest łatwa. Jej przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, pasta na pewno się uda i zaskoczy doskonałym smakiem i przyjemną konsystencją.

Jak więc przygotować pastę z pieczonej czerwonej papryki w domu? Aby poznać oryginalny smak tego smarowidła do chleba, wystarczy trzymać się przepisu.

  • 1. krok – upieczenie papryki w piekarniku
  • 2. krok – obranie papryki ze skórki i zmiksowanie jej z fetą i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – doprawienie pasty paprykowej

Do czego pasta z pieczonej papryki?

Przepyszna pasta z upieczonej w piekarniku papryki to idealne smarowidło do chleba i bułek. Najlepiej smakuje z domowym pieczywem, ale dobrze komponuje się z waflami ryżowymi czy tortillą. Pastę z pieczonej czerwonej papryki można wykorzystać również jako dip. Świetnie łączy się z pokrojonymi w słupki warzywami, które są wyśmienitą imprezową przekąską. Jeżeli lubicie makarony, pastę możecie wykorzystać jako sos.

SKŁADNIKI

  • 300 g sera feta
  • 3 słodkie czerwone papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć do formie do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piec 30 minut. Wyjąć i przełożyć do strunowej torebki. Kiedy ostygną, obrać ze skórki.
  • Kawałki papryki przełożyć do blendera. Dodać ser feta i czosnek. Wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dokładnie zmiksować na gładką pastę.
  • Doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Wymieszać.
  • Podawać z ulubionym pieczywem.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej