Diabelska pokusa - domowa kiełbasa z ziemniaków i tuńczyka sióstr karmelitanek

2021-06-07
Diabelska pokusa - domowa kiełbasa z ziemniaków i tuńczyka sióstr karmelitanek
Autor: Shutterstock Diabelska pokusa to pyszna bezmięsna kiełbasa.
łatwy
30 min
4

Do mowa kiełbasa wg przepisu klasztornego sióstr karmelitanek jest tak pyszna, że nawet siostrzyczki nie były w stanie się jej oprzeć. Stąd przewrotna nazwa przypominająca, że nieumiarkowanie w jedzeniu to grzech ;). A może to chodziło o przyjemną ostrość przysmaku pochodzącą z marynowanego pieprzu? Tak czy inaczej kiełbasa jest warta grzechu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • 4 puszki tuńczyka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka siekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • sól i pieprz
  • 2 szklanki bulionu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Tuńczyka, jeśli jest w kawałkach, rozgnieść widelcem.
  • Połączyć ziemniaki i tuńczyka, dodać marynowany pieprz, bazylię i kapary. Te ostatnie, jeśli są duże, można posiekać.
  • Dodać jajka, przyprawić i wyrobić ręcznie jednolitą masę.
  • Przełożyć na złożoną na dwie warstwy gazę i zwinąć w kiełbaskę, końce związać lub zabezpieczyć gumką.
  • Kiełbaskę ułożyć w garnku, zalać bulionem i gotować 30 min, następnie wyłączyć gaz i pozostawić do ostygnięcia w wywarze.