Diabelska pokusa - domowa kiełbasa z ziemniaków i tuńczyka sióstr karmelitanek
2021-06-07

łatwy
30 min
4
Do mowa kiełbasa wg przepisu klasztornego sióstr karmelitanek jest tak pyszna, że nawet siostrzyczki nie były w stanie się jej oprzeć. Stąd przewrotna nazwa przypominająca, że nieumiarkowanie w jedzeniu to grzech ;). A może to chodziło o przyjemną ostrość przysmaku pochodzącą z marynowanego pieprzu? Tak czy inaczej kiełbasa jest warta grzechu.
SKŁADNIKI
- 1 kg gotowanych ziemniaków
- 4 puszki tuńczyka
- 3 jajka
- 1 łyżka siekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- sól i pieprz
- 2 szklanki bulionu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Tuńczyka, jeśli jest w kawałkach, rozgnieść widelcem.
- Połączyć ziemniaki i tuńczyka, dodać marynowany pieprz, bazylię i kapary. Te ostatnie, jeśli są duże, można posiekać.
- Dodać jajka, przyprawić i wyrobić ręcznie jednolitą masę.
- Przełożyć na złożoną na dwie warstwy gazę i zwinąć w kiełbaskę, końce związać lub zabezpieczyć gumką.
- Kiełbaskę ułożyć w garnku, zalać bulionem i gotować 30 min, następnie wyłączyć gaz i pozostawić do ostygnięcia w wywarze.