Czipsy ze słodkich ziemniaków: pyszna i zdrowa przekąska domowa
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Czipsy ze słodkich ziemniaków to pyszna przekąska. Oto jeszcze jedna wersja domowych czipsów ziemniaczanych! Tym razem to chipsy ze słodkich ziemniaków! Łatwe w przygotowaniu i tak cudownie chrupiące. Używając tylko kilku przypraw i oleju, otrzymujesz idealne domowe czipsy ze słodkich ziemniaków, które możesz się przekąsić, kiedy tylko masz na to ochotę!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 średnie słodkie ziemniaki
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- ostra papryka (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Słodkie ziemniaki umyj i wyszoruj. Nie obieraj. Skórka to błonnik, który jest potrzebny twoim jelitom. Po prostu dobrze umyj ziemniaki i to wystarczy.
- Pokrój słodkie ziemniaki w plastry o grubości 1-2 mm. Pokrojone ziemniaki przełóż do miski, dodaj szczyptę soli i czarnego pieprzu oraz 1 łyżkę oleju.
- Mieszaj wszystko, aż każdy plasterek ziemniaków będzie pokryty tłuszczem.
- Blachę do pieczenia wyłóż specjalnym papierem lub pergaminem.
- Na papierze ułóż plasterki batatów w jednej warstwie. Jeśli 1 blacha to za mało, użyj drugiej blachy do pieczenia.
- Najpierw piecz słodkie ziemniaki 20 minut w temperaturze 200°C z jednej strony, a następnie odwróć je z drugiej strony i piecz jeszcze 20 minut. Możesz piec dłużej, jeśli potrzebujesz. To zależy od twojego piekarnika.
- W efekcie ziemniaki mają być chrupiące i lekko przyrumienione.