Czerwona kapusta pieczona: przepis na steki z kapusty

2021-03-29
Czerwona kapusta pieczona
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Czerwona kapusta pieczona z chili i czosnkiem to pyszne danie nie tylko wegańskie. W tak upieczonej czerwonej kapuście zagustuje każdy. To może być także niebanalny dodatek do pieczonego mięsa. 

SKŁADNIKI

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonej papryki chili w płatkach
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Usunąć wierzchnie liście kapusty, wyciąć środek głąba, tak aby po pokrojeniu liści nie rozpadły się.
  • Główkę przeciąć na pół, a następnie każdą połówkę na dość grube półplastry. 
  • Oliwę zmiksować z octem balsamicznym.
  • Kapustę ułożyć na blasze do pieczenia i skropić oliwą z octem. Posypać płatkami chili i suszonym czosnkiem.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30 minut.