Cząstki ziemniaków pieczone ze skórką: przepis na boską przekąskę

Cząstki ziemniaków pieczone ze skórką: przepis na boską przekąskę
Autor: Shutterstock.com Cząstki ziemniaków pieczone z czosnkiem, chili i pamezanem podanie z keczupem
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pieczone ziemniaki o przyrumienionych, chrupiacych krawędziach to pyszna przekąska. Szczególnie ziemniaki pokrojone na cząstki. Jak zrobić pieczone cząstki ziemniaków ze skórką? To proste! Zobacz przepis i upiecz ziemniaki jeszcze dzisiaj! 

Jak pokroić ziemniaki na cząstki?

Cząstki ziemniaków to tak naprawdę ósemki, czy ósma część ziemniaka. Ziemniaki kroimy wzdłuż osi pionowej. Najpierw przekrawamy na pół, potem każdą połówkę jeszcze raz na pół. W ten sposób otrzymamy ćwiartki. Każdą ćwiartkę jeszcze raz na pół. Oto i nasze ósemki! Teraz wystarczy cząstki ziemniaków przyprawić i wstawić do piekarnika. Za 30 minut, maksymalnie 40 minut, będą gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka płatków ostrej papryki lub mniej według własnego gustu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 60 g sera parmezan startego
  • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1/4 szklanki dobrego keczupu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki dobrze wyszorować. Nie obierać. 
  • Ziemniaki pokroić na ósemki. 
  • Zmiksować olej z czosnkiem, papryką, sola i pieprzem. Tą mieszaniną polać ziemniaki i wymieszać.
  • Ósemki ziemniaków ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać połową tartego parmezanu.
  • Blachę z ziemniakami wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 200°C. Następnie odwrócić ziemniaki, posypać pozostałym parmezanem i piec jeszcze 15 minut. Lub do zrumienienia! 
  • Przed podaniem posypać natką pietruszki oraz ewentualnie świeżo startym parmezanem. Podawać z keczupem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej