Ciasteczka ziemniaczane - super przekąska z kartofli z poprzedniego dnia

Ciasteczka ziemniaczane
Autor: Shutterstock Ciasteczka ziemniaczane to świetna domowa przegryzka.
łatwy
20 min
2

Jeśli zostało ci nieco ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, absolutnie ich nie wyrzucaj. To znakomita baza do przygotowania ziemniaczanych ciasteczek - chrupiących z zewnątrz, miekkich w środku wytrawnych przekąsek. To znakomity dodatek do obiadu lub przekąska do wieczornego piwka ze znajomymi.

SKŁADNIKI

  • 200 g gotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki
  • 200 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • opcjonalnie
  • 1 białko
  • ziarna sezamu, czarnuszki lub pestki słonecznika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub blendowa. Można je również rozgnieść widelcem lub zetrzeć na tarce.
  • Do ziemniaków dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm, wyciąć ciasteczka, ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
  • Ciasteczka można udekorować ziarnami - w tym celu ich wierzch posmarować białkiem i posypać ziarenkami. 
  • Piec 20 minut w temperaturze 180 st. C. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Galeria: 12 pomysłów na domowe fast-foody

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej