Ciasteczka ziemniaczane - super przekąska z kartofli z poprzedniego dnia
2022-04-08
łatwy
20 min
2
Jeśli zostało ci nieco ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, absolutnie ich nie wyrzucaj. To znakomita baza do przygotowania ziemniaczanych ciasteczek - chrupiących z zewnątrz, miekkich w środku wytrawnych przekąsek. To znakomity dodatek do obiadu lub przekąska do wieczornego piwka ze znajomymi.
SKŁADNIKI
- 200 g gotowanych ziemniaków
- 200 g mąki
- 200 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- opcjonalnie
- 1 białko
- ziarna sezamu, czarnuszki lub pestki słonecznika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub blendowa. Można je również rozgnieść widelcem lub zetrzeć na tarce.
- Do ziemniaków dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm, wyciąć ciasteczka, ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
- Ciasteczka można udekorować ziarnami - w tym celu ich wierzch posmarować białkiem i posypać ziarenkami.
- Piec 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?