Chutney z pomidorów i moreli: do mięs i przekąsek
      2022-07-20
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          80 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Chutney (czatnej) to słodko-wytrawny, aromatyczny sos o konsystencji dżemu. Stanowi specjalność kuchni indyjskiej, ale też w Europie radzi sobie znakomicie. Warto przyrządzić jego ciekawy wariant z polskimi owocami i warzywami sezonowymi. Podajemy przepis na chutney z pomidorów i moreli.
SKŁADNIKI
- 2 kg pomidorów
 - 400 g moreli lub brzoskwiń
 - 6 cebul
 - 2 szklanki octu 6-proc.
 - 1,5 szklanki wody
 - 3 szklanki cukru
 - 1,5 szklanki soku z pomarańczy
 - pół szklanki soku z cytryny
 - pół szklanki przecieru pomidorowego
 - 1,5 łyżki sosu sojowego
 - 3 łyżeczki oleju
 - 3 łyżeczki ziaren gorczycy
 - 3 łyżeczki kminku
 - czubata łyżeczka sproszkowanego imbiru
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele obrać ze skórki i zmiksować.
 - Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. Cebulę posiekać.
 - Podsmażyć na oleju gorczycę i kminek, po ostudzeniu zmiażdżyć wałkiem lub w moździerzu.
 - Wodę wymieszać z octem i sokami, dodać cukier, zagotować.
 - Do zalewy włożyć pomidory, cebulę i morele oraz pozostałe składniki i nie przykrywając, gotować na małym ogniu ok. 1 godziny.
 - Gorący chutney włożyć do gorących, suchych, wypieczonych w piekarniku słoiczków i pasteryzować 10 minut w temperaturze 100 st.
 
Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?
    
    
    
    
Zobacz naszą galerię z innymi pysznymi przetworami z moreli