Chutney z pomidorów i moreli: do mięs i przekąsek

2021-03-29
Dagmara Kijanowska
chutney-z-pomidorow-i-moreli.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pomidory, morele i aromatyczne przyprawy - brzmi smacznie oraz niebanalnie!
średni
80 min
4

Chutney (czatnej) to słodko-wytrawny, aromatyczny sos o konsystencji dżemu. Stanowi specjalność kuchni indyjskiej, ale też w Europie radzi sobie znakomicie. Warto przyrządzić jego ciekawy wariant z polskimi owocami i warzywami sezonowymi. Podajemy przepis na chutney z pomidorów i moreli.

Chutney z żurawinami, morelami i jabłkami

Morele w zalewie rumowej

Szybki dżem morelowy

SKŁADNIKI

  • 2 kg pomidorów
  • 400 g moreli lub brzoskwiń
  • 6 cebul
  • 2 szklanki octu 6-proc.
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki soku z pomarańczy
  • pół szklanki soku z cytryny
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki oleju
  • 3 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 3 łyżeczki kminku
  • czubata łyżeczka sproszkowanego imbiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Morele obrać ze skórki i zmiksować.
  • Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. Cebulę posiekać.
  • Podsmażyć na oleju gorczycę i kminek, po ostudzeniu zmiażdżyć wałkiem lub w moździerzu.
  • Wodę wymieszać z octem i sokami, dodać cukier, zagotować.
  • Do zalewy włożyć pomidory, cebulę i morele oraz pozostałe składniki i nie przykrywając, gotować na małym ogniu ok. 1 godziny.
  • Gorący chutney włożyć do gorących, suchych, wypieczonych w piekarniku słoiczków i pasteryzować 10 minut w temperaturze 100 st.
Dagmara Kijanowska