Chrzan z majonezem i śmietaną - przepis na Wielkanoc [WIDEO]

2021-03-01
Marta Balko
Chrzan z majonezem i śmietaną - przepis na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Świeżo starty chrzan doskonale smakuje wymieszany ze śmietaną i majonezem.
łatwy
15 min
4

Oto przepis na sos chrzanowo-majonezowo-śmietankowy. Zimne mięsa podczas świątecznych posiłków tradycyjnie podaje się z sosami. Składnikiem wielu z nich jest tarty chrzan. Jest zdrowy i aromatyczny. Wiele osób jednak szuka przepisów na inny sposób podania chrzanu - jeśli lubią delikatniejszą wersję chrzanu - ten przepis jest z pewnością dla nich.

Składniki

korzeń chrzanu

2 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany

sok z cytryny

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Sporej wielkości korzeń chrzanu namoczyć w zimnej wodzie. Trzymać w niej co najmniej trzy godziny.

Następnie chrzan obrać i utrzeć na tarce o małych oczkach (leniwi lub zapracowani mogą kupić gotowy starty chrzan).

Do startego chrzanu dodajemy majonez i śmietanę, mieszamy. Do smaku doprawiamy sokiem z cytryny i solą.

Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?

Wszystko dla miłośników sportu taniej! Zajrzyj na Sportisimo promocje.