Chrupanki z kabaczka z koprem - pyszne placki na przekąskę
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Chrupanki z kabaczka to nic innego jak kabaczkowe placuszki. Jeśli masę wyłożymy na rozgrzany olej bardzo cienką warstwą, placki szybko się zrumienią i będą chrupiące i pyszne.
SKŁADNIKI
- 1 spory kabaczek
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki
- pieprz i sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kabaczek umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut.
- Gdy kabaczek puści sok, odcedzić jego nadmiar. Do warzywnych wiórków dodać jajko, mąkę i posiekany koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką małe porcje masy na patelnię i delikatnie rozsmarowywać, żeby placuszki były cieniutkie.
- Smażyć na rumiano z obu stron - wystarczy po 2-3 minuty. Zdjąć z patelni, osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?