Cebulowe placuszki z serem - przepis na danie obiadowe lub imprezową przekąskę

Cebulowe placuszki z serem - przepis na danie obiadowe lub imprezową przekąskę
Autor: Shutterstock Placuszki z cebuli to super atrakcyjna przekąska za grosze
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Cebulowe placuszki z serem można przygotować dosłownie w pół godziny ze składników, które łatwo jest  dostać w każdym sklepie. Placuszki są tak pyszne, że od razu radzimy podwoić proporcję i przygotować podwójną porcję.

SKŁADNIKI

  • 2 duże cebule
  • 200 g startego żółtego sera - najlepszy będzie ostry i twardy
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku, można też dodać ostrą paprykę, przyprawę curry - zgodnie z upodobaninami
  • ewentualnie 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i pokroić w plastry.
  • Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu - zrumienić i odparować.
  • Gdy przestygnie, wymieszać ze starym drobno serem, jajkami. Masa powinna być dość gęsta, gdyby nie była taka, dodać mąkę. Doprawić do smaku.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Podawać z ulubionymi dipami - pasuje tu sos jogurtowy z czosnkiem, sos tzatziki lub sos pomidorowy.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej