Cebulowe placuszki z serem - przepis na danie obiadowe lub imprezową przekąskę
2021-09-27
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Cebulowe placuszki z serem można przygotować dosłownie w pół godziny ze składników, które łatwo jest dostać w każdym sklepie. Placuszki są tak pyszne, że od razu radzimy podwoić proporcję i przygotować podwójną porcję.
SKŁADNIKI
- 2 duże cebule
- 200 g startego żółtego sera - najlepszy będzie ostry i twardy
- 2 jajka
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku, można też dodać ostrą paprykę, przyprawę curry - zgodnie z upodobaninami
- ewentualnie 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i pokroić w plastry.
- Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu - zrumienić i odparować.
- Gdy przestygnie, wymieszać ze starym drobno serem, jajkami. Masa powinna być dość gęsta, gdyby nie była taka, dodać mąkę. Doprawić do smaku.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Podawać z ulubionymi dipami - pasuje tu sos jogurtowy z czosnkiem, sos tzatziki lub sos pomidorowy.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?