Carpaccio z łososia z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-09-30

łatwy
0 min
4
Carpaccio z łososia może stanowić samodzielne danie lub być przystawką, którą podamy gościom przed daniem głównym. Prtzepis przygotowali specjaliści z Przychodni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 260 kcal.
SKŁADNIKI
- 150 g świeżego filetu z łososia
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka posiekanych kaparów
- ½ dymki ze szczypiorkiem drobno pokrojone
- sok z ¼ cytryny + cytryna w cząstkach do podania
- 1 łyżeczka oliwy/oleju
- ½ łyżeczki startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia dobrze schłodzić, a następnie ostrym nożem pokroić na bardzo cienkie plastry.
- Ułożyć na schłodzonych talerzach, posypać dymką, kaparami i koperkiem.
- Parmezan zetrzeć na tarce. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, posypać lekko solą, pieprzem i wiórkami parmezanu.