Carpaccio z łososia z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-09-30
Carpaccio z łososia
Autor: Shutterstock Carpaccio z łososia to pomysł na elegancką przystawkę.
łatwy
0 min
4

Carpaccio z łososia może stanowić samodzielne danie lub być przystawką, którą podamy gościom przed daniem głównym. Prtzepis przygotowali specjaliści z Przychodni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 260 kcal.

SKŁADNIKI

  • 150 g świeżego filetu z łososia
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanych kaparów
  • ½ dymki ze szczypiorkiem drobno pokrojone
  • sok z ¼ cytryny + cytryna w cząstkach do podania
  • 1 łyżeczka oliwy/oleju
  • ½ łyżeczki startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia dobrze schłodzić, a następnie ostrym nożem pokroić na bardzo cienkie plastry.
  • Ułożyć na schłodzonych talerzach, posypać dymką, kaparami i koperkiem.
  • Parmezan zetrzeć na tarce. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, posypać lekko solą, pieprzem i wiórkami parmezanu.