Carpaccio z łososia

2020-10-05
Carpaccio z łososia - przepis
Autor: Shutterstock Carpaccio z łososia - idealna przekąska na wykwintne przyjęcie
łatwy
25 min
4

Carpaccio z łososia to wykwintna i lekka przystawka - świetna na przyjęcia w cieplejszej porze roku. Pyszna i delikatna ryba efektownie prezentuje się na talerzu podana w formie carpaccio.

Składniki

50 dag świeżego filetu z łososia (podłużny kawałek ze skórą)

2 łyżki posiekanego koperku

mielony lub tłuczony w moździerzu pieprz

łyżka posiekanych kaparów

2 cebulki dymka ze szczypiorkiem drobno pokrojone

sok z połowy cytryny plus cytryna w cząstkach do podania

2 łyżki dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia

ziarenka czerwonego pieprzu do ozdoby

parmezan w kawałku do pokrojenia na cienkie wiórki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Łososia dobrze schładzamy, a następnie ostrym nożem kroimy na bardzo cienkie plastry.

Układamy na schłodzonych talerzach i posypujemy dymką, kaparami i koperkiem.

Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny  posypujemy lekko solą oraz świeżo mielonym pieprzem, ozdabiamy ziarenkami czerwonego pieprzu.

Dodajemy cząstki cytryny, by każdy doprawił jeszcze przystawkę wg swojego gustu. Posypujemy wiórkami parmezanu.