Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia - przepis
Autor: Shutterstock Carpaccio z łososia - idealna przekąska na wykwintne przyjęcie
łatwy
25 min
4

Carpaccio z łososia to wykwintna i lekka przystawka - świetna na przyjęcia w cieplejszej porze roku. Pyszna i delikatna ryba efektownie prezentuje się na talerzu podana w formie carpaccio.

SKŁADNIKI

  • 50 dag świeżego filetu z łososia (podłużny kawałek ze skórą)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • mielony lub tłuczony w moździerzu pieprz
  • łyżka posiekanych kaparów
  • 2 cebulki dymka ze szczypiorkiem drobno pokrojone
  • sok z połowy cytryny plus cytryna w cząstkach do podania
  • 2 łyżki dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia
  • ziarenka czerwonego pieprzu do ozdoby
  • parmezan w kawałku do pokrojenia na cienkie wiórki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia dobrze schładzamy, a następnie ostrym nożem kroimy na bardzo cienkie plastry.
  • Układamy na schłodzonych talerzach i posypujemy dymką, kaparami i koperkiem.
  • Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny  posypujemy lekko solą oraz świeżo mielonym pieprzem, ozdabiamy ziarenkami czerwonego pieprzu.
  • Dodajemy cząstki cytryny, by każdy doprawił jeszcze przystawkę wg swojego gustu. Posypujemy wiórkami parmezanu.