Carpaccio z łososia
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Carpaccio z łososia to wykwintna i lekka przystawka - świetna na przyjęcia w cieplejszej porze roku. Pyszna i delikatna ryba efektownie prezentuje się na talerzu podana w formie carpaccio.
SKŁADNIKI
- 50 dag świeżego filetu z łososia (podłużny kawałek ze skórą)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- mielony lub tłuczony w moździerzu pieprz
- łyżka posiekanych kaparów
- 2 cebulki dymka ze szczypiorkiem drobno pokrojone
- sok z połowy cytryny plus cytryna w cząstkach do podania
- 2 łyżki dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia
- ziarenka czerwonego pieprzu do ozdoby
- parmezan w kawałku do pokrojenia na cienkie wiórki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia dobrze schładzamy, a następnie ostrym nożem kroimy na bardzo cienkie plastry.
- Układamy na schłodzonych talerzach i posypujemy dymką, kaparami i koperkiem.
- Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny posypujemy lekko solą oraz świeżo mielonym pieprzem, ozdabiamy ziarenkami czerwonego pieprzu.
- Dodajemy cząstki cytryny, by każdy doprawił jeszcze przystawkę wg swojego gustu. Posypujemy wiórkami parmezanu.